«Η πώληση των φρεγατών Belharra θα προκαλέσει κρίσης στις σχέσεις Αθήνας - Παρισιού και Αγκυρας»

Freepen.gr - Η κίνηση της Γαλλίας να πουλήσει δύο φρεγάτες FTI πολλαπλών αποστολών (Frégates de taille intermédiaire ή Belharra) οπλισμένες με ναυτικούς πυραύλους κρουζ MdCN στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει τις σχέσεις Παρισιού και Αγκυρας, υπογραμμίζει το defenseworld.net.

Οι εν λόγω φρεγάτες που κατασκευάζονται από τη Naval Group και κοστίζουν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ (824 εκατομμύρια δολάρια) έκαστο, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσων πριν από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στη Γαλλία τον επόμενο μήνα.

Σε μια συνέντευξή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «οι συνομιλίες με το Παρίσι βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια» και το μόνο σίγουρο είναι ότι «η Γαλλία θέλει να πουλήσει και η Ελλάδα θέλει να αγοράσει τις φρεγάτες».

French Move to Sell Frigates to Greece May Anger Turkey
MdCN naval cruise missile (image: MBDA)
 
Η γαλλο-ελληνική συμφωνία θα μπορούσε να θυμώσει την Τουρκία και να κλιμακώσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας ακόμη περισσότερο, εκτιμάται στο δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο του 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως ήταν έτοιμος να στείλει φρεγάτες για περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail