Παράσιτα στο έντερο: 9 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα παράσιτα στο έντερο δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο και αποτελεί πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και στις αναπτυγμένες χώρες.

Έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και προκαλούν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Τα εντερικά παράσιτα είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν άλλα έμβια όντα προκειμένου να τραφούν, να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

Το άψητο ή μέτρια ψημένο κρέας, το μολυσμένο με παράσιτα νερό, τα ακάθαρτα ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, είναι πιθανό να φιλοξενούν παράσιτα.

Δείτε τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

- Κοιλιακό άλγος: Ο οξύς πόνος στην κοιλία που επιμένει, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε μολυνθεί από κάποιο παράσιτο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας παραπέμψει για αιματολογικές εξετάσεις και εξέταση κοπράνων.

- Παράσιτα στα κόπρανα: Ένα από τα πιο...περίεργα συμπτώματα είναι το να δείτε παράσιτα στα κόπρανα σας. Όσο αηδιαστικό και να είναι κάτι τέτοιο, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία.

- Έλλειψη πνευματικής διαύγειας: Οι άνθρωποι που έχουν παράσιτα στο έντερό τους, αναφέρουν ότι αισθάνονται ατονία, κόπωση και έντονη έλλειψη πνευματικής διαύγειας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, που προκαλείται από τα παράσιτα ή και από την προσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός σας να αντιμετωπίσει τη μόλυνση.

- Ανεπάρκεια βιταμινών: Τα παράσιτα είναι πιθανό να αναπτυχθούν στο έντερο και να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά του οργανισμού καθώς μεγαλώνουν.

- Λιγούρα για τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι: Όσο περίεργο και αν ακούγεται οι έντονες λιγούρες για αλμυρά φαγητά, ίσως προκαλούνται από τα παράσιτα.

- Επιληπτικές κρίσεις: Τα εντερικά παράσιτα έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και είναι πιθανό να προκαλέσουν διαφορετικά προβλήματα υγείας. Ορισμένα είδη μπορεί να «ταξιδέψουν» έξω από το πεπτικό σύστημα και να εγκατασταθούν σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, προκαλώντας προβλήματα όρασης και επιληπτικές κρίσεις.

- Ναυτία και ανορεξία: Ο ερεθισμός που προκαλείται στο έντερο από τα παράσιτα οδηγεί σε ναυτία και ανορεξία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα παράσιτα είναι πιθανό να προκαλέσουν εμετό ή διάρροια στους ασθενείς.

- Προβλήματα στη λειτουργία του συκωτιού: Όταν οι προνύμφες ξεφύγουν από το έντερο, είναι πιθανό να εγκατασταθούν στο συκώτι αναπτύσσοντας κύστες και μειώνοντας την παροχή του αίματος στα υγιή μέρη του ήπατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ηπατικής λειτουργίας.

- Εντερική απόφραξη, στένωση του λεπτού ή του παχέος εντέρου. Όσο τα παράσιτα μεγαλώνουν, καταλαμβάνουν περισσότερο μέρος στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη, παγκρεατίτιδα και ίκτερο.

Πηγή: Reader’s Digest / Από: onmed.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail