Η Γαλλία προσφέρει στην Ελλάδα 2 Belh@rra με χρηματοδότηση “FMS” και MdCN με εμβέλεια έως 1.000 χλμ, αλλά με επιπλέον κόστος

Η Γαλλία θα προτείνει επίσημα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την πώληση 2 φρεγατών FDI στην Ελλάδα μέσω διακρατικού συμβολαίου που θα έχει ως πρότυπο τις αμερικανικές FMS.

Όπως υποστηρίζει η «La Tribune», για την χρηματοδότηση υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών τον Σεπτέμβριο και η επίσημη προσφορά θα μπορούσε να υποβληθεί στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, κατά την επίσκεψή του πρώτου τον επόμενο μήνα στο Παρίσι.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Με βάση τη γαλλική εφημερίδα η προσφορά δεν απέχει από όσα είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Naval Group σε θέματα πωλήσεων για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Λοράν Μουρ, τον Ιούλιο στο «Naval News»: ίδια διαμόρφωση με τα πλοία που προορίζονται για το Γαλλικό Ναυτικό, με την πιθανή προσθήκη ενός SYLVER A70 για 8 ναυτικά βλήματα cruise MdCN. Ο MdCN (Scalp Naval) δημιουργήθηκε έπειτα από απαίτηση του Γαλλικού Ναυτικού, για ένα βλήμα cruise με ανώτερες δυνατότητες από τον αμερικανικό Tomahawk. Η φερόμενη εμβέλεια του MdCN, εικάζεται πως μπορεί να πλησιάσει τα 1.000 χιλιόμετρα.

Με τη σειρά του, ο Έλληνας υπουργός θα ζητήσει τα πλοία να αποκτήσουν επιπλέον εξοπλισμό, ώστε να καλύψουν πληρέστερα συγκεκριμένες απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Σύμφωνα με το «Mer et Marine», το ΠΝ επιθυμεί να εγκαταστήσει στα πλοία 3 συστήματα SYLVER για τους Aster (24 πύραυλοι) και 1 σύστημα για τους MdCN (8 πύραυλοι).

Αν η Ελλάδα αποδεχθεί τη γαλλική επιλογή, οι 2 φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία και, μάλλον, αυτές θα είναι η 2η και 4η από τις 5 που θα κατασκευαστούν για το Γαλλικό Ναυτικό. Η πρώτη ελληνική FDI θα μπορούσε να παραδοθεί το 2024 και η δεύτερη στο τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026.

Όπως το «Mer et Marine» γράφει, ωστόσο, ο γαλλικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει την ενσωμάτωση του SYLVER A70 στο πλοίο και οποιαδήποτε κόστη θα επιβαρύνουν αυτόν που επιθυμεί οι FDI/Belh@rra να αποκτήσουν την ικανότητα αξιοποίησης του MdCN. Σε αυτή την περίπτωση την Ελλάδα. Φυσικά, μετά θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον SYLVER A70 και τα γαλλικά αντίστοιχα πλοία…

Με τα σημερινά δεδομένα ο οπλισμός των FDI θα αποτελείται από 16 Α/Α πυραύλους Aster 15/30, 8 Κ/Β εναντίον πλοίων Exocet MM40 block 3c, 1 πυροβόλο των 76mm, δύο RWS πυροβόλου των 20mm και 4 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες MU90. Οι Aster 15 θα βρίσκονται εγκατεστημένοι μαζί με τους Aster 30 σε 2 συστήματα SYLVER A50. Η ναυπήγηση της 1ης FDI ξεκινά τον επόμενο μήνα.Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.