Πράγματι υπουργέ, αν είναι να δώσουμε τα πάντα στις ΗΠΑ για να πάρουμε 2-3 drones, τα αγοράζουμε κι από το ίντερνετ

Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη έδωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τις Βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κεντρική Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος επέμεινε σωστά στο τι έχει να κερδίσει η χώρα μας. Δεν έλαβε σαφή απάντηση σε αυτό.

Σίγουρα συμφωνούμε με τον υπουργό ότι δε γίνεται για άλλη μια φορά να δώσουμε τα πάντα για να μας δώσουν 2-3 drones. Τα αγοράζουμε κι από το ίντερνετ που λέει ο λόγος. Το θέμα είναι όλα αυτά τα "στρατηγικά" σε τι μεταφράζονται. Ζητάμε τίποτε; Κι αν ναι τι; Ζητάμε πχ πλοία με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής; Γιατί αν η Ελλάδα ως συνήθως δε διεκδικεί τίποτε, για ποιο λόγο να δώσει;

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, από αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα τι έχει να κερδίσει; Έχει να κερδίσει ανταλλάγματα σε εξοπλιστικά; Διότι διάβασα επίσης στη συνέντευξή σας στην «Καθημερινή» ότι συζητάτε ήδη να αγοράσουμε αμερικανικά drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Θα γίνει «πακέτο» αυτή η συμφωνία;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν η Ελλάδα πάρει και δύο-τρία αμερικανικά drones για να επιτηρεί τον εναέριό μας χώρο, της ευρύτερης περιοχής, αυτό δεν είναι το κατ’ εξοχήν όφελος. Εδώ μιλάμε για την εμβάθυνση μιας στρατηγικής συνεργασίας. Και η εμβάθυνση μιας στρατηγικής συνεργασίας ξεκινάει από την παραδοχή ότι η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως χώρα πρώτης γραμμής από τους Αμερικανούς. Εκεί που κάποτε αυτό τον ρόλο τον έπαιζε η Τουρκία, οι πρόσφατες συμπεριφορές της Τουρκίας έχουν κάνει τους Αμερικανούς να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να καταλάβουν παράλληλα ότι ο αξιόπιστος εταίρος εδώ και ο εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι λοιπόν το «παράθυρο» ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το βλέπουμε προς το παρόν. Πιο πολύ το μάτι προς την Τουρκία βλέπουμε να κλείνουν οι Αμερικανοί παρά προς την Ελλάδα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουν αναθεωρήσει αρκετά τη στάση τους και καταλαβαίνουν ότι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος είναι η Ελλάδα. Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε εμείς από αυτό; Αναπτύσσοντας μία βαθύτερη στρατηγική σχέση, κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται και από προηγούμενες κυβερνήσεις - και την προηγούμενη κυβέρνηση - για να μην ξεχνιόμαστε. Τώρα, όμως, μπορεί να εντατικοποιηθεί. Τι εννοώ, όταν μιλάω για εντατικοποίηση; Να μπορέσουμε να αναπτύξουμε από κοινού δομές τις οποίες θα χρησιμοποιούμε από κοινού, όποτε αυτό καθίσταται απαραίτητο, με τους Αμερικανούς.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα πάμε να πολεμήσουμε μαζί. Άλλωστε, ο στόχος μας δεν είναι να πάμε να πολεμήσουμε, είναι να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις. Όταν όμως η χρήση αυτών των υποδομών είναι συμφέρον και των Αμερικανών, τότε, όπως καταλαβαίνετε, οποιοσδήποτε πάει να θίξει αυτό το συμφέρον, δεν θίγει μόνο δικά μας συμφέροντα, θίγει και δικά τους - για να το βάλουμε στη σωστή του διάσταση - στο μέτρο που τα θίγει βέβαια. Επομένως συμφέρει και αυτούς να προστατεύουν όλο αυτό το πλέγμα και να αναπτυσσόμαστε μέσα από αυτό. Αυτή είναι στην ουσία η στρατηγική σχέση και δεν έχει να κάνει με την αγορά ενός αεροσκάφους 5ης γενιάς ή ενός προηγμένου οπλικού συστήματος. Δεν είναι μια αγορά, είναι κτίσιμο από τη βάση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail