Το ρίσκο του Ερντογάν με τους S-400 φαίνεται να έχει αποδώσει - Financial Times


Freepen.gr - Χωρίς την επιβολή κυρώσεων στον ορίζοντα ένα μήνα μετά την έναρξη της παραλαβής ρωσικών συστημάτων πυραύλων από την Τουρκία, η κίνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά του S-400 φαίνεται να έχει αποδώσει, αν και θα μπορούσαν ακόμη να επιβληθούν κυρώσεις, υποστηρίζουν σε άρθρο οι Financial Times και υπογραμμίζει το ahvalnews.com.

"Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε στους FT ο Aslı Aydıntaşbaş, ανώτερος αξιωματούχος πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. "Ο Ερντογάν πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και του απέδωσε - για τώρα".

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απροθυμία της διοίκησης Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας συνδέεται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία, με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα εμποδίσουν την τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών περιοχών.

Οι δύο σύμμαχοι την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου στην Τουρκία για την προγραμματισμένη ασφαλή ζώνη που βλέπει η Αγκυρα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκαθάριση των μονάδων προστασίας των λαών που καθοδηγούνται από τους Κούρδους (YPG), τις οποίες βλέπει ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και, ως εκ τούτου, απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

"Οι αμερικανικές απειλές αποδείχτηκαν βασικά κενές λέξεις", δήλωσε στους FT η Soli Özel, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. "Η Τουρκία έχει πάλι στοιχηματίσει στη στρατηγική της σημασία και φαίνεται να έχει αποδώσει" σημειώνει η Özel.

Υπάρχει, ωστόσο, μια προσπάθεια να καταρτιστεί αυτόνομη νομοθεσία που θα δώσει εντολή στον πρόεδρο να τιμωρήσει την Τουρκία όταν το Κογκρέσο επιστρέψει από τις διακοπές στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναφέρουν οι FT. Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων, τότε ο Τραμπ δεν θα έχει καμία εξουσία να βάζει σε βέτο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail