Το Ιράν κέρδισε: Το Γιβραλτάρ (Βρετανία) απελευθερώνει το Grace 1, απέτυχαν οι ΗΠΑ να μπλοκάρουν την απόφαση

Freepen.gr - Το Γιβραλτάρ αποφάσισε την Πέμπτη να απελευθερώσει το ιρανικό πετρελαιοφόρο Grace 1, το οποίο κρατήθηκε από το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος πριν από έξι εβδομάδες από Βρετανούς πεζοναύτες, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή ανταποδωτική κίνηση από το Ιράν με πιθανή ενδεχόμενη απελευθέρωση και του Stena Impero.

Όπως σημειώνει το Reuters τα δυο δεξαμενόπλοια έγιναν πιόνια στην κρίση μεταξύ Ιράν και Δύσης.
Ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ Fabian Picardo αποφάσισε να άρει την εντολή κράτησης μετά από επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το πλοίο δεν θα εκφορτώσει τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι το πλοίο δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, δεν υπάρχουν πλέον βάσιμοι λόγοι για τη συνεχιζόμενη νόμιμη κράτηση του Grace 1, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για τις κυρώσεις", ανέφερε ο Picardo.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν την εξέλιξη, ζήτησαν από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ να μην απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο.

"Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλει αίτηση για να κρατηθεί το Grace 1 βασισμένο σε μια σειρά ισχυρισμών, οι οποίοι εξετάζοντα", ανέφερε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ σε δήλωση, προσθέτοντας ότι το θέμα θα αναθεωρηθεί στα δικαστήρια αργότερα την Πέμπτη το απόγευμα.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Hamid Baeidinejad, αποκάλεσε την κίνηση της Ουάσινγκτον "ταπελπισμένες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποτροπή της απελευθέρωσης του πετρελαιοφόρου [Grace 1] από την κράτηση" που τελείωσε με "ταπείνωση".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, με δήλωσή του στο Twitter, κάνει λόγο για προσπάθεια "πειρατείας".

"Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να καταχραστούν το νομικό σύστημα για να κλέψουν την ιδιοκτησία μας στην ανοικτή θάλασσα", δήλωσε ο Zarif. "Αυτή η απόπειρα πειρατείας είναι ενδεικτική της περιφρόνησης της Trump για το νόμο."

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail