Η Βρετανία παρασύρεται στο σπιράλ της άσκοπης αδιαλλαξίας με το Ιράν: Δέχεται πιέσεις να αφήσει το Grace 1;

Freepen.gr - Η Βρετανία την Πέμπτη απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ανταλλαγής μεταξύ του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που κρατήθηκε από το Γιβραλτάρ και του βρετανικού δεξαμενόπλοιου που κατασχέθηκε από το Ιράν στον Κόλπο.

"Δεν πρόκειται να πάμε σε ανταλλαγή: αν οι άνθρωποι ή τα έθνη έχουν κρατήσει παράνομα ένα πλοίο με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου σημαία, τότε πρέπει να γίνει δεκτό το κράτος δικαίου και ο κανόνας του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντοομίνικ Ράαμπ ενώ ταξίδευε στην Μπανγκόκ.

"Δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε ένα πλοίο που κρατήθηκε νόμιμα με πλοίο που κρατήθηκε παράνομα: αυτό δεν είναι ο τρόπος που το Ιράν θα βγει από το πάγο", είπε. "Φοβάμαι λοιπόν ότι κάποιο είδος ανταλλαγής ή παλαίωσης ή σύνδεσης δεν είναι στο τραπέζι."

Ωστόσο είναι η Βρετανία αυτή που άνοιξε αυτό το φαύλο κύκλο πιάνοντας ένα πλοίο δίχως κανένα λόγο, διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν κυρώσεις στη Συρία. Το Ιράν προχώρησε σε ισοδύναμο τετελεσμένο και μάλιστα πιάνοντας αρχικά δύο πλοία και αφήνοντας το ένα. Κράτησαν όμως εκείνο της πλέον δυνατής εταιρείας, της Stena. 

Η αναφορά του Βρετανού ΥΠΕΞ σε σενάριο μιας ανταλλαγής των δύο πλοίων, μήπως σημαίνει ότι η πρόταση έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και πως το Λονδίνο δέχεται πιέσεις, ίσως και από τη Σουηδική εταιρεία, τη Stena, προς αυτή την κατεύθυνση;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail