Το Ισραήλ "έσπρωξε" την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 - The Times of Israel

Freepen.gr - Ισραηλινοί αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 και να αναστείλουν την πώληση των αεροσκαφών στη χώρα για να διατηρήσουν την στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή, ανέφερε η Times of Israel την Πέμπτη επικαλούμενη το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο κοινό πρόγραμμα παραγωγής F-35 και σταμάτησε την παράδοση των αεροσκαφών αφού η Άγκυρα παρέλαβε την πρώτη αποστολή S-400 παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

"Το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες πίεσε την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην αγορά ενός ρωσικής κατασκευής πυραυλικής άμυνας το οποίο θα έδινε στην Τουρκία προηγμένες δυνατότητες αεροπορίας", ανέφερε η Times of Israel.

Ένας ανώτερος αξιωματικός της ισραηλινής άμυνας, στις 27 Μαΐου, δήλωσε στη Haaretz ότι το Ισραήλ θα ήθελε να παραμείνει η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή με το F-35 προκειμένου να διατηρήσει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα.

Το Ισραήλ είναι η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που απέκτησε το F-35 και μεταξύ των λίγων προνομιούχων να διαθέτουν τροποποιημένη έκδοση, γνωστό στο Ισραήλ ως Adir, σύμφωνα με την Times of Israel.

Το Ισραήλ έχει λάβει 14  F-35I Adir και αναμένει να έχει 50 μέχρι το 2024.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail