Debka: Οι Ρώσοι προειδοποίησαν τα τουρκικά F-16 με κατάρριψη, ετοίμασαν S-300 & S-400 κι απογείωσαν τα Su-35

Freepen.gr - "Η Ρωσική-Τουρκική αερομαχία στη Βόρεια Συρία αποφεύχθηκε για λίγο. Ο Ερντογάν αψηφεί τον Πούτιν" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ισραηλινής αμυντικής ιστοσελίδας DEBKAfiles το οποίο παρουσιάζει μια εκτενέστερη εικόνα των όσων συνέβησαν την Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 μετα την επίθεση στο τουρκικό στρατιωτικό κονβόι.

Η γνωστή ιστοσελίδα γράφει:

Καθώς ο συριακός στρατός προωρούσε εναντίον των ανταρτικών [τρομοκρατικών] δυνάμεων της Hay'at Tahrir al-Sham στη νότια πόλη Idlib του Khan Sheikhoun, τα μαχητικά F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας την Τρίτη, 20 Αυγούστου πέταξαν στη σκηνή μάχης, προκαλώντας τα ρωσικά Su-35 στην αεροπορική βάση Χμέμιμ κοντά στη Λατάκια να απογειωθούν σε απάντηση. Προειδοποίησαν τους Τούρκους πιλότους να αποσυρθούν αλλιώς θα καταρριφθούν. Οι στρατιωτικές πηγές της DEBKAfile αναφέρουν ότι οι Ρώσοι συνόδευσαν το τελεσίγραφο τους θέτοντας σε ετοιμότητα τις συστοιχίες S-300 και S-400 που βρίσκονται στη βάση. Λίγο αργότερα, όταν τα τουρκικά F-16 είδαν τα ρωσικά Su-35 να πετούν παράλληλα, γύρισαν την ουρά και έφυγαν από το χώρο της Συρίας.

Δυτικές στρατιωτικές πηγές που εντοπίζουν τις μάχες στο Idlib πιστεύουν ότι, αν και οι Τούρκοι πιλότοι είχαν πει να σπάσουν την επαφή με τους Ρώσους διώκτες τους την Τρίτη, ενδέχεται να προσπαθήσουν ξανά εάν οι ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα υποχωρήσουν υπό την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία συριακή κυβερνητική επίθεση. Επομένως, ο κίνδυνος άμεσης αεροπορικής εμπλοκής μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι πιθανό να επαναληφθεί.

Η τελευταία αεροπορική εμπλοκή συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια, όταν, στις 25 Νοεμβρίου 2015, ένας τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24M στη βόρεια Συρία. Η κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις διήρκεσε αρκετούς μήνες. Οι πηγές μας τονίζουν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν είναι προφανώς αποφασισμένος με κάθε τρόπο να αναχαιτίσει τη συριακή-ρωσική προέλαση στο Idlib.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail