Η διαρροή της έκθεση που αποκαλύπτει το Brexit-χάος!


8385 / pixabay
Η βρετανική εφημερίδα Times αποκάλυψε τις λεπτομέρειες μιας διαβαθμισμένης έκθεσης επιπτώσεων και κινδύνων που υποδηλώνει ότι η έλλειψη τροφίμων και οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα σε αδιέξοδο...

Μόσχα. Πάνος Ιγνατίου.
 
Έχουν ονομάσει την εκθεση «Operation Yellowhammer». Η έκθεση που διέρρευσε από το γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και οποία, σύμφωνα με The Sunday Times, ζωγραφίζει μια τρομακτική εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας με το Brexit χωρίς συμφωνία. Οι ανεπάρκειες των τροφίμων, των καυσίμων και των φαρμάκων, οι καθυστέρησεις τριών μηνών στα λιμάνια και η κοινωνική μέριμνα αυξήθηκαν στο μέγιστο. Αν κάποιος έχει αποδεχτεί από την ομαλή ομιλία του Μπόρις Τζόνσον για ένα «smooth No Deal Brexit» θα βρεθεί μπροστά σε ένα σοκ φαίνεται. Και αυτό δεν είναι να επικεντρωθεί στην αναφορά της επιστροφής ενός σκληρού συνόρου στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που πολλοί δούλεψαν ακούραστα για να αποφύγουν μετά την περίοδο των προβληματων και που προκάλεσαν τόση ζημιά σε τόσα πολλά.

Ορισμένα από τα άλλα προβλήματα που προβλέπει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι: Οι καθυστερήσεις των επιβατών στα αεροδρόμια της ΕΕ, το St. Pancreas, το Eurotunnel και το Dover, συγκρούσεις μεταξύ των αλιευτικών σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΕΕΑ (όπως πιστεύεται ότι μέχρι 282 πλοία θα μπορούσαν να πλεύσουν παράνομα στα βρετανικά ύδατα που έρχονται με την ημερα του Brexit), και εκτεταμένες διαμαρτυρίες, ιδίως στη Σκωτία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κατά του Brexit. Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση ενός σεναρίου No Deal και ότι οι περισσότεροι μαστίζονται από την «κόπωση εξόδου στην ΕΕ» λόγω των ατελείωτων διαπραγματεύσεων που μέχρι σήμερα έχουν καθυστερήσει τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης.

Μια ανώτερη κρατική πηγή αναφέρει η εφημερίδα, τόνισε οτι «Αυτό δεν είναι φόβος του σεναρίου - αυτή είναι η πιο ρεαλιστική εκτίμηση του τι θα αντιμετωπίσει το κοινό χωρίς συμφωνία. Αυτά είναι πιθανά, βασικά, λογικά σενάρια - όχι τα χειρότερα» Πολλοί μπορεί να ζητούν να μάθουν σε αυτό το σημείο ποιο είναι το πιθανότερο χειρότερο σενάριο, αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πληροφορίες γύρω από το Brexit, η πραγματικότητα είναι: Κανείς δεν ξέρει. Γιατι το Brexit είναι, με κάθε προδιάθεση και σκοπό, ένα πείραμα. Η Βρετανία είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που εγκατέλειψε ποτέ την ΕΕ, και ακόμη και σε αυτό το τελευταίο στάδιο, με πολλούς πολιτικούς του Westminster εναντίον του Brexit, δεν είναι ακόμα σαφές αν θα φύγουμε όντως στις 31 Οκτωβρίου ή όχι»

Η διαρροή ενός τέτοιου εμπρηστικού εγγραφου αντικατοπτρίζει το βαθμό στον οποίο ο φόβος για ένα No Deal Brexit έφτασε σε κάθε γραφείο του κράτους. Ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται να ανησυχούν για την έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης που παρέχονται στους πολίτες: «Οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν μακρά ιστορία να μην προετοιμάζουν τους πολίτες τους για να είναι ανθεκτικές οι αντιστάσεις τους για τις δικές τους καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η Πηγή του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι αποκαλύψεις έρχονται όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κορμπίν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να ζητήσει ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έχει κερδίσει την υποστήριξη από το κόμμα του για την πρότασή του, μεταξύ άλλων από τους αντάρτες του Συντηρητικού κόμματος που επιθυμούν να αποφύγουν μια διαπραγμάτευση με το No Deal Brexit. Έχει επίσης υποδειχθεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», όπως συνέβαινε και σε περιόδους κρίσης στη Βρετανία, όπως κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Jo Swinson, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, πρότεινε ότι ο συντηρητικός βουλευτής Ken Clarke (πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών υπό τον John Major και τώρα πρόεδρος του Σώματος) θα μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός υπό μια τέτοια προσωρινή διακρατική κυβέρνηση.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ανέφερε ότι το έγγραφο που διέρρευσε κατέδειξε την έκταση του « καταστροφικού χάους για την Σκωτία και το Ηνωμένου Βασίλειο», με τον Stephen Gethins να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ως «κατάσταση ψευδαίσθησης και άρνησης» για τον αντίκτυπο με το Deal Brexit. Ο Gethins, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του κόμματος για την ΕΕ και για τις εξωτερικές υποθέσεις, πρόσθεσε, σύμφωνα με το The National, ότι ως εκ τούτου καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η μέρα που ο μόνος δρόμος για τη Σκωτία να αποφύγει αυτό το χάος είναι η ανεξαρτησία.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της εργατικής τάξης, κ. Jeremy Corbyn, εκανε μια ομιλία τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι εάν οι βουλευτές «έχουν σοβαρό λόγο για να σταματήσουν την εκκρεμοτητα » στις 31 Οκτωβρίου και πρέπει να υποστηρίξουν την επιθυμητή πρότασή του για μη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και να ψηφίσουν υπέρ του, κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο κ. Corbyn μίλησε επίσης για τις συνέπειες της συνεργασίας μετά τη Brexit με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι, δεδομένου ότι το Deal Brexit, η αγαπημένη Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να πωληθεί σε αμερικανικές εταιρείες και κατηγορεί ήδη τον Μπόρις Τζόνσον ό, τι μπορεί, προκειμένου να υπογράψει μια «αγαπημένη εμπορική συμφωνία» με το Trump ένα «φορολογικό καταφύγιο για τους σούπερ πλούσιους». Υπήρξαν ανησυχίες που διατυπώθηκαν αργά όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων που ενδέχεται να μην πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και καλής διαβίωσης των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι ανησυχίες τέθηκαν επίσης πριν από μερικά χρόνια σχετικά με τη διατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση, μια προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία στη συνέχεια δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail