Τέσσερις λιγότερο γνωστές αλήθειες για την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων


1. Το πιο γνωστό έργο του Πλούταρχου είναι οι «Βίοι Παράλληλοι επιφανών Ελλήνων και Ρωμαίων». Mιά σειρά βιογραφιών διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, διευθετημένων ανά ζεύγη, όπου στα περισσότερα από τα ζεύγη ακολουθεί σύγκριση των δύο προσωπικοτήτων, ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου. Έτσι στο ζευγάρι «Αλέξανδρος – Ιούλιος Καίσαρ», ο Έλληνας ιστορικός δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Προφανέστατα ο Μέγας Αλέξανδρος είναι για τον Πλούταρχο, ο Έλληνας, και ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Ρωμαίος. Το ίδιο ασφαλές συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε και στο ζευγάρι «Δημήτριος – Μάρκος Αντώνιος». Ο Μακεδόνας Δημήτριος ο πολιορκητής είναι ο Έλληνας και ο Μάρκος Αντώνιος είναι ο Ρωμαίος.


2. Την Ελληνικότητα των Μακεδόνων φανερώνουν περίτρανα και οι διάφορες προφητείες που αναφέρονται στις ιστορικές πηγές. Ο Κούρτιος αναφέρει την έκλειψη σελήνης που έγινε ορατή από το στρατόπεδο των Μακεδόνων και προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα τους [Κούρτιος 4.10.1-7]. Ο Αλέξανδρος φέρεται να κάλεσε Αιγύπτιους μάντεις να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Οι Αιγύπτιοι αποφάνθηκαν πως ο ήλιος συμβολίζει τους Έλληνες και το φεγγάρι τους Πέρσες. Η έκλειψη σελήνης συμβολίζει καταστροφή και σφαγή για αυτά τα έθνη. Στην συνέχεια εξιστόρησαν παραδείγματα βασιλιάδων της Περσίας που έδωσαν μάχη μετά από έκλειψη σελήνης και ηττήθηκαν ολοκληρωτικά. Οι Αιγύπτιοι μάντεις δεν είχαν λόγο να δηλώσουν το παραπάνω, αν δεν γνώριζαν καλά πως οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες.

3. Ο Κούρτιος αναφέρει και άλλη παρόμοια περίπτωση [Κούρτιος 3.3.6-7]. Στην αρχή της βασιλείας του Δαρείου, ο Πέρσης βασιλιάς έδωσε διαταγή να αλλαχθούν οι θήκες των Περσικών σπαθιών στην μορφή αυτών που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες. Οι Χαλδαίοι μάντεις αμέσως αντέδρασαν. Ερμήνευσαν την ενέργεια αυτή ως ένα σημάδι πως “η εξουσία πάνω στους Πέρσες θα περάσει στους ανθρώπους, τους οποίους οι Πέρσες αντέγραψαν τα όπλα τους“, δηλαδή τους Έλληνες.

4 Στον στρατό του Πέρση βασιλιά Δαρείου συμμετείχε και σώμα Ελλήνων μισθοφόρων. Είναι λιγότερο γνωστό πως οι Πέρσες - οι οποίοι ανέκαθεν θεωρούσαν τους Μακεδόνες ως Έλληνες - είχαν τοποθετήσει ανάμεσα στους Έλληνες μισθοφόρους και Μακεδόνες μαχητές. Οι τελευταίοι μαζί με τους άλλους Έλληνες πολεμούσαν εναντίον των συμπατριωτών τους. Έτσι ο επιφανής Μακεδόνας Νεοπτόλεμος, γιός του Αραββαίου, αναφέρεται από ιστορικές πηγές να σκοτώνεται σε μάχη πολεμώντας τους Μακεδόνες στο πλευρό των Περσών [Αρρ. 1.20.10]. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τον θάνατο του Μέμνονα του Ρόδιου, επικεφαλής των Ελλήνων μισθοφόρων γίνεται ένας Μακεδόνας, ο Αμύντας, γιός του Αντιόχου. Ο τελευταίος διέφυγε μαζί με 8.000 Έλληνες μισθοφόρους μέσω Κύπρου στην Αίγυπτο, όπου σε μάχη που δόθηκε εκεί, ο ίδιος σκοτώθηκε και ο στρατός του αποδεκατίστηκε. [Κούρτιος 4.1.29-33]
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail