Γιατί αυτό που συνέβη με τον Αρκά δεν είναι καθόλου αστείο

StefanKW / pixabay
Πριν μερικά χρόνια ανάμεσα στα ΜΜΕ που παρακολουθούσα ήταν κι ένα με ηλεκτρονική - έντυπη έκδοση. Εκείνη την εποχή σήκωνε το αντιμνημονιακό λάβαρο αλλά μόλις άλλαξαν τα πόστα το 2015, άλλαξαν και οι απόψεις. Σε κάποια φάση είχα παρατηρήσει ότι άρχισαν να μετέρχονται διαφόρων μεθόδων προκειμένου να προσελκύουν κόσμο.

Του Στρατή Μαζίδη

Είτε ξαναέπαιζαν ειδήσεις 6μηνου (όχι πχ διαχρονικά άρθρα) είτε χωρίς να ψεύδονται, δημιουργούσαν εντυπώσεις. Πχ θυμάμαι χαρακτηριστικά την αποχώρηση-βόμβα στελέχους της ΝΔ που ήταν έξι μηνών είδηση και ο άνθρωπος είχε αφήσει το πόστο στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ανέλαβε άλλο ρόλο. Η άλλη είδηση ήταν ότι πέθανε ο Α. Αναστασιάδης. Ο τίτλος άφηνε εντυπώσεις ενώ ο θανών ήταν κάποιος Αναστασιάδης που ελάχιστοι γνώριζαν. Μετά από 1-2 τέτοια, έσπαγα πλάκα με τα σχόλια των αναγνωστών και σε κάποια στιγμή έκανα πολύ απλό. Ξεκλίκαρα τη σελίδα και τέλος.

Ούτε report, ούτε τίποτε. Με αυτό θέλω να υποστηρίξω ότι σε μια δημοκρατία όταν κάτι δε μας αρέσει, δεν είναι υποχρεωτικό ούτε να το φάμε, ούτε να το πιούμε, ούτε να το διαβάσουμε. Το να κλείσεις το στόμα κάποιου δεν είναι σωστό. Δεν είναι καθαρό. Και μάλιστα όταν το κάνεις επιστρατεύοντας μια πλειάδα αληθινών ή μη χρηστών, τόσων όσους χρειάζεται ο αλγόριθμος για να τιμωρήσει κάποιον στερώντας του το δικαίωμα της έκφρασης για Α χρονικό διάστημα ή δια παντός.

Άλλος βγάζει το ψωμί του, άλλος δεν έχει τρόπο να ακουστεί η γνώμη του. Φυσικά το fb είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι ένας διεθνής οργανισμός. Ωστόσο η τακτική του να είναι απρόσωπο, να μην μπορεί κάποιον να αποτανθεί κάπου όπου θα του απαντήσουν (και δεν εννοώ κάτι τυποποιημένες απαντήσεις), η εισαγωγή ηλεκτρονικών λογοκριτών περιορισμένης αποδοχής και η φίμωση δια αυτοματοποιημένων διαδικασιών δε βοηθά. 

Ο Αρκάς είναι μια περίπτωση αλλά πρόκειται για κάποιον γνωστό. Είναι μακρύς ο κατάλογος όσων κατά καιρούς φιμώνονται για πολύ μεγάλο διάστημα. Τα κοινωνικά δίκτυα αν θέλουν να είναι δίκαια θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά τις υπερδυνατότητες που παρέχουν σε κάποιους αν δράσουν συντονισμένα.

Όπως τα παλαιότερα χρόνια με τις έντυπες εφημερίδες και τους συνεργάτες τους, ομοίως και τώρα το κοινό πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να αναπτύξει το δικό του κριτήριο, να αξιολογεί, να φιλτράρει και να κάνει μόνο του το όποιο ξεσκαρτάρισμα.

Αν χρειάζεται μιας μορφής αστυνόμευση, αυτό θα μπορούσε να αφορά δημοσίευση δεδομένων τρίτων όπως πχφωτογραφίες παιδιών που πάνε σύννεφο.

Άλλωστε αυτοί που ενδυναμώνουν αυτής της μορφής τα μέσα είναι οι χρήστες τους, από όποια πλευρά ή ρόλο βρίσκονται σε αυτά. Αν οι κανόνες είναι άδικοι, αυτό θα επιφέρει συνέπειες στην πορεία.

Οι απόψεις και οι προσεγγίσεις πρέπει να είναι ελεύθερες και να μην σταμπάρονται ή τιμωρούνται. Το κοινό, αργά ή γρήγορα, πάντα καταλαβαίνει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail