Οι Καπετάνιοι του Σαββατοκύριακου


Πόσα ακόμη ναυτικά ατυχήματα πρέπει να γίνουν στις ελληνικές ακτές για να καταλάβουμε ότι η ναυτοσύνη μέσα στο άπειρο, το περίπλοκο, το διαρκώς μεταβαλλόμενο και η τρομερή ισχύς αυτού του στοιχείου που λέγεται θάλασσα, απαιτούν ένα πλήθος αρετών, τις οποίες ένας χειριστής σκάφους μπορεί να αποκτήσει, μόνο εάν έχει μυηθεί στον γεμάτο αγώνα και στα μυστήρια αυτού του δύσκολου ως προς την εξιχνίαση τέρατος, της θάλασσας!

Ένα ταχύπλοο απαιτεί κατά τη διακυβέρνησή του διαρκή ετοιμότητα, ταχεία αντίληψη, ενστικτώδεις κινήσεις με ασφάλεια και χωρίς λάθος απόφαση του χειριστή, που πρέπει να λαμβάνει αναλόγως των περιστάσεων, η αποφασιστικότητα, η σώφρονα τόλμη για την ανάληψη απρόοπτων ευθυνών, η εντολή του στην οποία στηρίζεται και εξαρτάται η σωτηρία όλων, αληθινά από την φωνή αυτού του Ενός, είναι αρετές που διδάσκονται με συνεχή εμπλοκή με τη θάλασσα και όχι από τους λεγόμενους καπετάνιους του σαββατοκύριακου.

Δημήτρης Τσαΐλας
υποναύαρχος ε.α.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail