Ερντογάν: Αν δε δράσουμε τώρα στη Συρία, αργότερα θα πληρώσουμε υψηλότερο τίμημα [φοβάται διαμελισμό της Τουρκίας;]

Freepen.gr - Η Τουρκία θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα αργότερα αν δεν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στη βόρεια Συρία σήμερα [alarabiya.net], δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, αφού ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.

Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε μια "διαφορετική φάση" στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη στην 11η διάσκεψη των Πρέσβεων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

"Αν χρειαστεί, η Τουρκία θα προστατεύσει απολύτως τα εθνικά της συμφέροντα [στη Συρία] είτε μέσω διαλόγου, ήπιας ισχύος, μέσων αναγκαστικής διπλωματίας ή realpolitik", τόνισε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία όχι μόνο θα επιλύσει το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών αλλά και θα επιταχύνει την επιστροφή των Σύριων στη χώρα τους.

Η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης 32 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία και επιθυμεί την εκκαθάριση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG / PYD στην περιοχή, την οποία θεωρεί ως βραχίονα του ΡΚΚ στη Συρία.

Ωστόσο αξίζει να κρατήσουμε την αποστροφή του Ερντογάν περί υψηλότερου τιμήματος αργότερα αν η Τουρκία δε δράσει σήμερα. Εννοεί μεγαλύτερο κόστος σε πολεμικές επιχειρήσεις ή φοβάται πως η διαμόρφωση μιας δεύτερης κουρδικής οντότητας όπως εκείνη του βορείου Ιράκ, θα σημάνει ότι ακολουθεί η σειρά της Τουρκίας, στις νοτιο-ανατολικές επαρχίες της οποίας κατοίκουν πολυπληθέστεροι Κούρδοι;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail