Η Ρωσία επιστρέφει στα Σκόπια - Η ΕΕ παίζει επικίνδυνο παιχνίδι

φωτό από orikuminews.com
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δίλημμα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και αυτό οφείλεται στην αποτυχία της κυβέρνησης να συγκροτήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα δικαιοσύνης και δεν έχει δώσει βάρος στο έγκλημα και τη διαφθορά στη χώρα, γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα των Σκοπίων.

Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr

Η όλη κατάσταση έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που έχουν εστιαστεί στην επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες, αφήνοντας βουνά προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι αγνοώντας τη βούληση των πολιτών για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν εξωτερικά σχέδια αποσταθεροποίησης.

Είναι γνωστό ότι τα Σκόπια δεν πληρούν εκατό τοις εκατό τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ, αλλά πρέπει να βρει μηχανισμούς που δώσουν προοπτικές στην περιοχή.

Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα βοήθειας προς τα Σκόπια, όπως έκανε κατά το παρελθόν τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία, που υπήρχαν έντονες φιλορωσικές διαθέσεις.

Δεν έχει εκλείψει η δυνατότητα να έρθει η Ρωσία στα Σκόπια. Κάθε βήμα προς τα πίσω της ΕΕ, σημαίνει ένα βήμα μπροστά της Ρωσίας, η οποία έχει, ήδη, σημαντική παρουσία στα Σκόπια.

«Ο Πούτιν επιστρέφει στα Σκόπια, η ΕΕ παίζει επικίνδυνο παιχνίδι», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων- aktuale.mk.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ανοίξει πολλά παραρτήματα του ιδρύματος «Ρωσική Ειρήνη», στα Σκόπια, που ο ίδιος έχει δημιουργήσει με διάταγμα.

Επιφανειακά η ρωσική αποστολή έχει στόχο τη διάδοση του πολιτισμού, της γλώσσας και των ρωσικών αξιών καθώς και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Με το προηγούμενο καθεστώς στη χώρα είχε ευνοηθεί η ρωσική πολιτική και οικονομική επιρροή στη χώρα.

Αυτό είχε γίνει εμφανές από τις πολιτικές δηλώσεις και επιθέσεις που είχαν γίνει από το αντιπολιτευτικό σήμερα VMRO-DPMNE κατά των εκπροσώπων της ΕΕ και των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Στο οικονομικό επίπεδο είχαν εισρεύσει ρωσικές επιχειρήσεις είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών που εδρεύουν σε τρίτες χώρες, της Ασίας και της Ευρώπης.

Με την κατάρρευση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια, τα σχέδια της Ρωσίας πάγωσαν. Ένα ισχυρό πλήγμα δόθηκε με τα γεγονότα της 27 Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο, όπου αποκαλύφθηκε ο ρόλος της Σερβίας και της Ρωσίας που είχαν στόχο να αποτρέψει τη χώρα από την ευρω- ατλαντική πορεία της.

Θα υπάρξουν και άλλες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η σημερινή κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Είναι καιρός η ΕΕ να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και να αναλάβει δράση…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.