Πως στην Αρχαία Αθήνα συνέβαλαν οι πλούσιοι στην ανάπτυξη και τι σήμαινε το μέτρο της αντίδοσης

ionasnicolae / pixabay
Στην αρχαία Αθήνα οι πλούσιοι σε έκτακτες περιστάσεις υπιχρεωνονταν από την πολιτεία να επανδρώσουν ένα σκάφος και να αναλάβουν όλα τα έξοδα για τη συντήρηση του πληρώματος ενώ στο νεοελληνικό κράτος οι πλούσιοι ενδιαφέρονται για το πως δε θα πληρώνουν φόρους.

Στην αρχαία αθηναϊκή πολιτεία λειτουργούσε η αντίδοσις. Όταν σε έναν πλούσιο επιβαλλόταν μια λειτουργία δηλαδή μια μορφή έμμεσης φορολογίας που επιβαλλόταν στους πλουσιότερους Αθηναίους, είχε δικαίωμα να υποδείξει κάποιον άλλο πλουσιότερο από τον ίδιο. Αν ο δεύτερος αρνούνταν θα άλλαζε την περιουσία του με τον πρώτο.

Η χορηγία ήταν υποχρεωτική για τους 120 πιο εύπορους Αθηναίους. Οι πλούσιοι στην Αρχαία Αθήνα πλήρωναν. Καμιά ανάπτυξή δεν θα φέρουν οι πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους, πουθενά δεν έφεραν. Αν δούμε τις χώρες που θεωρούν πρότυπα οι νεοφιλελεύθεροι, θα εντοπίσουμε φτώχεια, μετανάστευση και διαφθορά. Το Μπαγκλαντές και η Ρουμανία είναι δυο ενδεικτικά παραδείγματα.

Όποιος θεωρεί ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι περισσότερα mall ή ουρανοξύστες, τότε κάτι κάνει λάθος. Το κυριότερο αναπτυξιακό εργαλείο της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της ο οποίος έχει αναπτυχθεί ελάχιστα σε σχέση με τις δυνατότητες του. Αναπτυξιακό εργαλείο αποτελεί η έρευνα και η καινοτομία και τέλος η εκμετάλλευση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα ο οποίος πρέπει να γίνει πιο συγκεντρωτικός διότι και το νουνού από συνεταιρισμό ξεκίνησε.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail