Βαθύ χτύπημα στην καρδιά της δημοκρατίας και προάγγελος καθεστωτισμού ο νέος εκλογικός νόμος - Αν ευσταθεί αυτό που διαβάσαμε

15299 / pixabay
Τα πρώτα δημοσιεύματα γύρω από το νέο εκλογικό νόμο κάνουν την εμφανισή τους. Διαβάζουμε ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την εκλογή δικών τους βουλευτών, μολονότι εδώ ανακύπτει ένα ζήτημα πως μπορεί να αποφασίσει κάποιος για την πορεία μιας χώρας από την οποία έφυγε και δε βαρύνεται με τις ίδιες υποχρεώσεις.

Του Στρατή Μαζίδη

Διαβάζουμε όμως κάτι ακόμη, το οποίο αν ευσταθεί αποτελεί βαθύ χτύπημα στην καρδιά της δημοκρατίας και προάγγελο καθεστωτισμού. Αναφέρομαι στην αύξηση του πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή. Στα ρεπορτάζ σημειώνεται η εξέταση της αύξηση του ορίου εισόδου από το 3% στο 4% ή 5%.

Αυτό σημαίνει με βάση τα σημερινά ισχύοντα ότι στη Βουλή θα ήταν μόνο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Πιθανότατα τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Εθνικών Εκλογών, ίδιως όμως των πρώτων, όπου αρκετά κόμματα κατέγραψαν σημαντικές δυνάμεις, τρόμαξαν το υπό διαμόρφωση νέο διπολικό σύστημα. Μια αύξηση του πλαφόν θα απαλλάξει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ από φωνές οι οποίες θεωρητικά προέρχονται από τη συνείδηση της ιδεολογίας τους.

Εν προκειμένω με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται κάτι ύπουλο. Η απαξίωση της ψήφου. Η δημιουργία μιας νοοτροπίας ακύρωσης της επιλογής των άλλων κομμάτων και υποχρεωτικής κατεύθυνσης επιλογής ανάμεσα σε τέσσερις για την ώρα συστημικούς παίκτες όπως είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και ναι, το ΚΚΕ.

Με τα σημερινά ισχύοντα και πλαφόν το 5% ένα 15,22% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες θα έμενε δίχως εκπροσώπηση καθώς τα κόμματα των Βαρουφάκη και Βελόπουλου, θα είχαν μείνει εκτός, ακόμη και με πλαφόν 4%. Με δεδομένα ευρωεκλογών ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 30%.

Με τη ρύθμιση αυτή, ήδη δύο κόμματα τα οποία για την ώρα αποδεικνύονται συνεπή στα όσα πρεσβεύουν, συνιστώντας παράλληλα κίνδυνο για τους μεγαλύτερους παίκτες που επιθυμούν να διεμβολίσουν (ΕΛ.ΛΥ - ΝΔ και ΜέΡΑ 25 - ΣΥΡΙΖΑ) θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Φυσικά ούτε συζήτηση για τους μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να μιλούν για τουρκική μειονότητα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πλαφόν του 3% είχε θεσμοθετηθεί ώστε περιπτώσεις τύπου Σαδίκ και Φαΐκογλου να μην μπορούν να εκλέγονται.

Πολύ ωραία αυτή η α λα κάρτ δημοκρατία. Όταν κάτι δεν εξυπηρετεί το κατεστημένο της, φέρνει νόμους και καθορίζει το παιχνίδι στα μέτρα της. Το λες και καθεστωτισμό...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail