«Η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ως θεμέλιο ασφάλειας. Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στον γκρεμό»

Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a meeting with China’s President Xi Jinping at the Great Hall of the People in Beijing, China, Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
Η τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου θα αποτελέσει το θεμέλιο της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα. Όχι μόνο η συνεργασία στα πεδία του φυσικού αερίου, αλλά και τα κοινά συμφέροντα της δημοκρατίας θα τσιμεντώσουν τις σχέσεις. Θα είναι επίσης μια σχέση αναγκαιότητας.

Παρουσίαση Freepen.gr

Η Συρία θα παραμείνει ασταθής για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του να μετατρέψει την Τουρκία από μια προσανατολισμένη προς τη Δύση δημοκρατία σε ένα αντιδυτικό, ρεβιζιονιστικό, παρανοϊκό καθεστώς. Είναι ευσεβής πόθος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στο status quo ante κατά την εκδίωξη ή με το θάνατό του.

Δεν έχει μόνο καθυποτάξει μια γενιά μαθητών, αλλά έχει αναμορφώσει τον τουρκικό στρατό από την κορυφή προς τα κάτω. Με απλά λόγια, ο σημερινός τουρκικός στρατός είναι τόσο αφοσιωμένος στην εξάπλωση του ισλαμισμού όσο και ο πακιστανικός στρατός.

Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε έναν οικονομικό γκρεμό. Όχι μόνο ελπίζει ότι η πολυετής κατοχή της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία θα καταβάλει τελικά μερίσματα με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα, αλλά ελπίζει ότι θα μπορέσει να διακόψει οποιαδήποτε περιφερειακή παραγωγή που θα υπονόμευε τη σημασία της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης. Ο Ερντογάν επιθυμεί σύγκρουση προκειμένου να αποσπάσει τους Τούρκους και να τους συγκεντρώσει γύρω από τη σημαία. Μαζί, αυτή η δυναμική θα κρατήσει την απειλή της σύγκρουσης ζωντανή και θα προσελκύσει τον νέο «άξονα δημοκρατίας» της Ανατολικής Μεσογείου ακόμα πιο κοντά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail