Μυστική συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας: Η Αγκυρα εγκαταλείπει το Ιντλίμπ για να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων

Freepen.gr - Στις 4 Αυγούστου σημειώναμε στο κείμενό μας "Ο Ερντογάν πήρε το πράσινο φως του Πούτιν για εισβολή στη Συρία; Τι συνέβη πριν δύο 24ωρα" αν η Μόσχα έδωσε τη συγκατάθεσή της για εισβολή των Τούρκων στα ανατολικά του Ευφράτη. Να θυμήσουμε ότι ενώ έτρεχε η Σύνοδος της Αστανά η Ρωσία έστελνε δια θαλάσσης σημαντική ποσότητα οπλισμού στο συριακό στρατό προεξοφλώντας ότι η Αγκυρα δε θα καταφέρει να περιμαζέψει τους τρομοκράτες του Ιντλίμπ εκτός της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Ο στρατός με τη συνδρομή της συριακής και ρωσικής αεροπορίας διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις και ήδη έχει απελευθερώσει σημαντική έκταση. Επίσης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Χαν Σεΐχούν και την οριστική περικύκλωση του μικρού θύλακα τρομοκρατών της βόρειας Χάμα. Καθ' όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία δεν έχει πει το παραμικρό.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα, μήπως υπάρχει κάποια συμφωνία; Δηλαδή μπαίνουμε εμείς στο Ιντλίμπ και το καθαρίζουμε κι εσείς μπείτε ανατολικά του Ευφράτη; 

Η εξολόθρευση των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στο Ιντλίμπ εξυπηρετεί άπαντες. Ο περιορισμός των Κούρδων εξυπηρετεί σχεδόν άπαντες αλλά σίγουρα Συρία, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν. Ο πονοκέφαλος της αντιμετώπισης ενός πιθανού νέου φιλοτουρκικού status quo στην περιοχή, θα αντιμετωπιστεί στην ώρα.

Προς αυτή τη θεωρία συνηγορεί και η γνωστή ιστοσελίδα Nordic Monitor η οποία αναφέρει:

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν μια μυστική συμφωνία που επιτρέπει σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία να επιτεθούν σε υποστηρικτές των Κούρδων στη Συρία με αντάλλαγμα η Τουρκία να εγκαταλείψει το Ιντλίμπ, ισχυρίστηκε αντιπολιτευόμενος βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική ερώτηση, ένα αντίγραφο της οποίας αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, ο Ünal Çeviköz, αντιπρόεδρος του CHP, Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν μυστική συμφωνία που επιτρέπει σε δυνάμεις του ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) να επιτεθούν σε περιοχές που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη Συρία. Σύμφωνα με τον Çeviköz, πρώην πρεσβευτή, η Τουρκία έπρεπε να συμφωνήσει σε αντάλλαγμα να αποσύρει τα στρατεύματά της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ιντλίμπ.



Στις 6 Μαΐου 2019, ο Çeviköz υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu την επιβεβαίωση ή διάψευση. Ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, παρόλο που ήταν υποχρεωμένος να το πράξει εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το άρθρο 98 του τουρκικού Συντάγματος.


Ο Çeviköz κατηγόρησε επίσης την τουρκική κυβέρνηση ότι παρενέβη στην εσωτερική πολιτική της Συρίας και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή ημερομηνία άμεσης επαφής με τη Συρία, μέτρα ασφαλείας που εμποδίζουν την είσοδο τρομοκρατικών ομάδων στην Τουρκία εάν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Ιντλίμπ και το λόγο που είχε δεχθεί η Τουρκία να διαχωρίσει τους υποτιθέμενους μετριοπαθείς αντάρτες από τις τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Çeviköz πιστεύεται ότι έχει λάβει γνώση της μυστικής διαπραγμάτευσης από τις εκτεταμένες επαφές του στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρετούσε εδώ και χρόνια και είναι σεβαστό μέλος μεταξύ των διπλωματών της Τουρκίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail