Όταν ειρωνεύεσαι την πίστη των άλλων και τι πετυχαίνεις συγκρίνοντας την Ελλάδα με το Ιράν

GregMontani / pixabay
Πρώτον ο μέσος Έλληνας δε δίνει δεκάρα τσακιστή αν ο διπλανός του πιστεύει, δεν πιστεύει ή τι τρώει τη Μεγάλη Παρασκευή. Όταν ειρωνεύεσαι την πίστη των άλλων δε δείχνεις την ευφυΐα σου αλλά τα κόμπλεξ σου.

Δεύτερον η εκκλησία κράτησε την εθνική ταυτότητα ζωντανή για πάνω από 400 χρόνια όταν ήμασταν σκλαβωμένοι σε έναν αλλόθρησκο κατακτητή που χρησιμοποίησε τη δική του θρησκεία ως μέσο απώλειας της εθνικής ταυτότητας. Είναι κομμάτι της παράδοσής μας με καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές.

Μέσα στο χριστιανισμό διασώθηκαν αρχαίες ελληνικές παραδόσεις όπως τα ηλιούγεννα, το κόψιμο της βασιλόπιτας και άλλα. Οι πολυπολυτισμικες ουδετερόθρησκες κοινωνίες που θαυμάζουν ορισμένοι, έσφαξαν γηγενείς συμπατριώτες, σκλάβωσαν ξένους λαούς και θεωρούσαν ανθρώπους κστωτερους λόγω χρώματος.

Συνεπώς δεν είναι τόσο ουδέτερες όσο φαντάζονται κάποιος. Το να συγκρίνει λοιπόν κανείς την Ελλάδα με χώρες όπως το Ιράν δείχνει έλλειψη σεβασμού για τους λαούς αυτών των χωρών που μπορεί να πάνε φυλακή επειδή δεν έχουν καλύψει τα μαλλιά τους.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι λογικό άτομα χωρίς ταυτότητα να μη σέβονται λαούς που υποφέρουν.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail