Όταν η Δανία που αντιδρά για τη Γροιλανδία, πούλησε στον παρελθόν νησιωτικό σύμπλεγμα στις ΗΠΑ

lhern03880 / pixabay
Freepen.gr - Η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε ως παράλογη την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, να αγοράσουν μέρος της Γροιλανδία, η οποία έχει δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο αλλά υπάγεται στην Κοπεγχάγη η οποία έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής κι άμυνας της νήσου. Επίσης η βασίλισσα Δανία είναι η αρχηγός της Γροιλανδίας.

Μετά την αντίδραση της Φρεντέρικσεν, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ωστόσο όσο κι αν η πρόταση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια στο σύνολο της δανέζικης πολιτικής σκηνής, φαίνεται πως δεν ήταν αβάσιμη, τουλάχιστον σε ιστορικό επίπεδο.

Στην Καραϊβική Θάλασσα υπήρχε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που ήταν γνωστά ως Δανικές Δυτικές Ινδίες. Το 1917 τις νήσους αυτές αγόρασαν οι ΗΠΑ από την Δανία για καθαρά στρατηγικούς λόγους και τις μετονόμασαν σε Παρθένες Νήσους που αποτελούνται από το Σαν Τόμας, Σαίντ Κρουά και Σαν Τζον και άλλες 50 μικρότερες κι ακατοίκητες νησίδες. 

Η αγορά των νήσων στοίχισε τότε 25 εκ. δολάρια.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail