Επικίνδυνο το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης: Εμπειρογνώμονας φοβάται τραγωδίες σε χρήση για την πολιτική αεροπορία


Freepen.gr - Δεδομένου ότι η θέση του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης είναι προβληματική και οι εργασίες σε αυτό ανεπαρκείς, η χρήση του εντατικά για την πολιτική αεροπορία δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους που δεν μπορούν να επιλυθούν από τους μηχανικούς, ανέφερε στην εφημερίδα Cumhuriyet, ο εμπειρογνώμονας οικολογίας Doğan Kantarcı.

Ο νέος αερολιμένας, ένα από τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα του κανόνα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής στην Τουρκία από τότε που άρχισε να λειτουργεί πλήρως φέτος.

Οι ειδικοί έχουν πει ότι η ποιότητα κατασκευής του δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα και ότι η θέση του στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Ο Kantarcı, ένας συνταξιούχος ακαδημαϊκός, δήλωσε στην Cumhuriyet ότι ο αερολιμένας έχει χτιστεί σε γη που γκρεμίστηκε με ανασκαφές εξόρυξης άνθρακα. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε διαρθρωτικές αδυναμίες τόσο στο κτίριο του αεροδρομίου όσο και στους αεροδιαδρόμους του, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

"Το σκυρόδεμα έχει χαμηλή ελαστικότητα. Η πίεση που βάζουν τα αεροπλάνα στην επιφάνεια κατά την προσγείωση θα μετατραπεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια κυματοειδή δομή", δήλωσε ο Kantarcı, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα τρυπών.

Εν τω μεταξύ, οι διάδρομοι του αεροδρομίου έχουν επίσης κατασκευαστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κατευθύνσεις των ισχυρών ανέμων που πλήττουν συχνά την περιοχή, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα.

Οι επιφανειακοί άνεμοι που φυσούν από τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά συχνά δημιουργούν δίνες ανάμεσα στους λόφους που περιβάλλουν το έδαφος και αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κυκλώνες, τόνισε.

"Συνοπτικά, η τοποθεσία του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης είναι λάθος. Το έργο του εδάφους είναι ανεπαρκές. Τα λάθη και οι ανεπάρκειες είναι σε κλίμακα που δεν μπορουν να διορθωθούν από τις προσπάθειες των μηχανικών », δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

"Ως εκ τούτου, η χρήση αυτού του αεροδρομίου εντατικά για τη διεθνή πολιτική αεροπορία δημιουργεί πολλά προβλήματα και κινδύνους", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Kantarcı, ένας αερολιμένας που δεν είναι ασφαλής για να προσγειωθούν και να απογειωθούν από τα αεροπλάνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατιωτικοί αερολιμένες ή να μετατραπούν σε αεροδρόμια φάντασμα", είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail