Το τετραπλό λάθος του Τραμπ... Συνέπειες


Θα καταγράψουμε ορισμένες κρίσιμες διαπιστώσεις που δεν πρέπει να αγνοηθούν διότι έρχονται δραματικές εξελίξεις...

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

1. Η Αμερικανική ηγεμονία ροκανίζεται & αποδομείται ουσιαστικά, ήδη από την εποχή του Ομπάμα. Πρόκειται για διεργασία ιστορικά αναμενόμενη η οποία ωστόσο επιταχύνθηκε εξ αιτίας σειράς λαθών και χειρισμών της Αμερικανικής διοίκησης...

2. Η διοίκηση Τραμπ εντόπισε το πρόβλημα και προσπάθησε να ανακόψει αυτήν την εξέλιξη. Η τακτική που επελέγη ήταν η απλούστερη δυνατή. Α. "Διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των συμμάχων, ώστε να αναβαθμιστεί συγκριτικά ο ρόλος του ισχυρού...

Β. Λειτουργική αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων στην λογική μιας σχετικά ανώδυνης διαχείρισης των παραγόντων συγκριτικής ισχύος μεταξύ ΚΑΙ των παραδοσιακών συμμάχων.

Γ. "Εμπορευματοποίηση" της στρατηγικής σε μια προσπάθεια κατασκευής ενός δευτερογενούς μετώπου ειδικών συμμαχικών σχέσεων, που να αντιστοιχίζονται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο Αμερικανός πρόεδρος τις σύγχρονες πλανητικές προκλήσεις.

3. Κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας, καταγράφονται δύο τουλάχιστον θεμελιώδη λάθη.

Α. Το πρώτο σχετίζεται με την υπερεκτίμηση των διαχειριστικών εργαλείων που είχε στην διάθεσή του, τα οποία κατά βάση ήταν δύο. Η πειθώ του ισχυρού με την οποία έκανε τον παραδοσιακό της περίπατο η Αμερική στις μπανανίες, και η αποτελεσματικότητα του οικονομικού εκβιασμού τον οποίο μπορούσε να ασκήσει έναντι των αδύναμων και των ανταγωνιστών. Και...

Β. Το δεύτερο αφορά στην καταφανή υποτίμηση των πραγματικών δυνατοτήτων των συνομιλητών και συνδιαπραγματευτών του.

4. Παρά τα λεγόμενα των εμμονικών, ένας τέτοιος παίκτης (Τραμπ) είναι ένας απόλυτα προβλέψιμος παίκτης και σε κάθε περίπτωση ένας απόλυτα διαχειρίσιμος παίκτης.

Πρώτον, γιατί δεν τολμά να ασχοληθεί παρά μονάχα με τα εργαλεία εκείνα τα οποία αισθάνεται σίγουρος ότι γνωρίζει...

Δεύτερον, γιατί γνωρίζει το πρόβλημα (και αυτό είναι η απώλεια της ηγεμονίας) αλλά δεν γνωρίζει το γήπεδο στο οποίο διαδραματίζεται ο αγώνας (και αυτό είναι το σύνθετο γήπεδο της Γεωπολιτικής).

5. Η μπάλα λοιπόν χάνεται από την στιγμή που επιστρατεύονται λάθος εργαλεία, σε λάθος γήπεδο, με τον λάθος αντίπαλο και όλα αυτά στην λάθος στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση, επέρχεται το μοιραίο...

Α. Τοποθετεί απέναντί του το ίδιο το βαθύ Αμερικανικό κράτος που ζει το δικό του το όνειρο και αρνείται πεισματικά να συνειδητοποιήσει την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Β. Τοποθετείται απέναντί του, ένας ικανότατος παίκτης, ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος διαθέτει τρία σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα...

Πρώτον. Έχει στρατηγική (επιθετική και δεν κάνει μαζέματα) όπως κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος...
Δεύτερον. Έχει επίγνωση της μονομερειας στην αντίληψη και της ανεπάρκειας από την οποία χαρακτηρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος...

Τρίτον. Χρησιμοποίησε στοχευμένα το δόλωμα του Αμερικανού πάστορα χαϊδεύοντας τον Αμερικανικό ναρκισσισμό, και τώρα τραβάει το λουρί για να του πάρει ΚΑΙ τα σώβρακα.

Επίλογος...
Θα του τα πάρει τα σώβρακα. Ήδη σήμερα του τα πήρε και στην Συρία. Μόνο που το πρόβλημα πλέον είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε στους πρώτους του βηματισμούς. Και το συνθέτουν τρία πράγματα.

Α. Η Αμερική δεν αποκαθηλώνεται απλώς από το βάθρο του πρωταγωνιστή. Ταπεινώνεται. Χάνει στρατηγικά στοιχήματα. Συντρίβεται. Ο Τραμπ έδωσε περισσότερα απ' όσα έπρεπε στον πολύφερνο συνεταίρο, και τώρα η μπάλα χάθηκε και χάθηκε οριστικά.

Β. Η Τουρκία, δεν αναγορεύεται απλώς σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Ταυτοποιείται έναντι πάντων ως η δύναμη που ταπείνωσε την Αμερική κι αυτό της προσθέτει πολλαπλάσια plus, ΚΑΙ στην ισχύ αλλά ΚΑΙ στην περιφερειακότητα.

Γ. Μια έτσι αποθρασυμμένη Τουρκία, μοιραία τροποποιεί (επαυξάνει σε εύρος και επιθετικότητα) την αναθεωρητική της ατζέντα.

Ερώτηση:
Εχουμε αναλογιστεί τι σημαίνει αν δεν ανακοπεί ΤΩΡΑ αυτή η εξέλιξη;;;
Έχουμε συνειδητοποιήσει τι ανατροπές θα σηματοδοτήσει πριν απ' όλα για την εγγύς γεωπολιτική γειτονιά;;;
Έχουμε επίγνωση που οδηγούνται τα πράγματα και συνεχίζουμε σαν χώρα να σερνομαστε δουλοπρεπώς πίσω από έναν "σύμμαχο" αφερέγγυο, ηττημένο άνευ αγώνος και χωρίς μπέσα;

Θα επανέλθουμε...
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.