«Η Ρωσία με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου της Τουρκίας αποκτά νέο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο»

Freepen.gr - Η απόκλιση της Τουρκίας από τους δυτικούς εταίρους της υπέρ της Ρωσίας υποστηρίζεται από τη στρατηγική της Μόσχας του «να μετατρέψουμε την οικονομική δύναμη σε πολιτική επιρροή και στρατηγικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο δημοσιογράφος Borzou Daragahi σε άρθρο του για την βρετανική εφημερίδα The Independent.

Αυτό επέτρεψε στη Μόσχα να εκμεταλλευτεί ένα λιμάνι στην ακτή της Μεσογείου της Τουρκίας χάρη στην έξυπνη ενεργειακή διπλωματία.

Μια σημαντική πρόοδος για τα ρωσικά συμφέροντα ήρθε το 2010 όταν η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom κέρδισε την προσφορά για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu, στη νότια Τουρκία.

"Η αρχική συμφωνία επέτρεψε στη Rosatom και στον τούρκο εταίρο της να χτίσουν εργοστάσια, αποθήκες, εμπορικές επιχειρήσεις, διοικητικά κτίρια και άλλα κτίρια στην περιοχή. Ωστόσο, η κατασκευή παρέμεινε αδιέξοδο, έως ότου η Άγκυρα επανήλθε με νέους όρους", σημειώνει ο Daragahi.

Η νέα συμφωνία δίνει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου στη Rosatom και της επιτρέπει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θαλάσσια λιμάνια και τερματικά, όπως γράφει ο συντάκτης.

Η δημιουργία του νέου λιμένα θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία στρατηγική βάση εφοδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επιχειρήσεις της, δήλωσε στον αρθρογράφο, ο αναλυτής Γιορούκ Ισίκ.

Με τη Ρωσία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συριακή διαμάχη, αυτό θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail