Το πλήρες σχέδιο της Τουρκίας για Καστελόριζο και Ανατολική Μεσόγειο – Σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις και δημιουργία τετελεσμένων

Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι. Πολυετές και εκτεταμένο είναι το σχέδιο ερευνών και γεωτρήσεων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Εκτός από την εντατική δραστηριότητά της εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, η ΤΡΑΟ έχει ήδη διεξαγάγει τις πρώτες επιβεβαιωτικές σεισμικές έρευνες μέσα σε ορισμένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην «Καθημερινή της Κυριακής».


Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω σχετικών δημοσιευμάτων.
Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι με απώτερο σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων με την εγκατάσταση εξεδρών παραγωγής, εκμεταλλευόμενη και την ελληνική αδράνεια.
Βάσει των στοιχείων, που επικαλείται η εφημερίδα, οι πρώτες σεισμικές έρευνες για την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα διεξήχθησαν σε δύο περιόδους.

Οι σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Από το 2012 έως και 2015 έγιναν κατά κύριο λόγο από το παλαιότερης τεχνολογίας «Cesme» ενώ κατά την περίοδο από το 2015 και έπειτα ανέλαβε το πολύ πιο εξελιγμένο «Barbaros».
Υπενθυμίζεται ότι, το «Barbaros» αποκτήθηκε για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που συναντούσε η ΤΡΑΟ με ένα σκάφος που δεν ήταν ιδιοκτησίας της.
Ο ερευνητικός στόλος ιδιοκτησίας του τουρκικού κράτους ολοκληρώθηκε το 2018 και το 2019, όταν αποκτήθηκαν αρχικά το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» και στη συνέχεια το «Yavuz».
Μία ένδειξη της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι αυτή του περασμένου Οκτωβρίου.
Τότε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το «Barbaros» σε μία περιοχή η οποία περιείχε – πέρα από ορισμένες τουρκικές θαλάσσιες εκτάσεις – κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και μία τριγωνική περιοχή περίπου 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων που συμπίπτει με το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τότε η Αθήνα αντέδρασε στέλνοντας μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού αρχικά τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ακολούθως τη «Σαλαμίς»…
Τα δύο πολεμικά επί περίπου δύο εβδομάδες είχαν αναλάβει διαδοχικά την αποστολή να εκπέμπουν προς το τουρκικό ερευνητικό σήμα με το οποίο κοινοποιούνταν οι πληροφορίες περί πλου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παρά τις οχλήσεις, το «Barbaros» ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνές του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προτού προχωρήσει προς την κυπριακή.
Η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή κρισιμότητας για την τουρκική ασφάλειας εφάμιλλης με τη βόρεια Συρία υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε όλη την περιοχή μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού που, κατά την αντίληψη της Άγκυρας ταυτίζεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η Άγκυρα περιγράφει αυτές τις διεκδικήσεις περίπου ως εντασσόμενες σε μία αντίληψη περίπου φυσικού δικαίου (jus naturale) παρερμηνεύοντας σκοπίμως την κατάθεση συντεταγμένων το 2004 στον ΟΗΕ με την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των αποκαλούμενων από την Τουρκία εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της.
Εξάλλου η διεκδίκηση τμήματος των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου εντάσσεται σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική της Άγκυρας, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της σε φυσικό αέριο που υπολογίζονται σε περίπου 52 δισ. κυβικά μέτρα κατ΄έτος.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.