Τουρκοκύπριοι: Είμαστε σε διάλογο με τις ενεργειακές εταιρείες για τους πόρους υδρογονανθράκων

Freepen.gr - «Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με την ιταλική Ένι, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την εξαγωγή φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και έκαναν παρουσιάσεις σεεκπροσώπους των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών με άδεια από τους Ελληνοκύπριους» δήλωσε ο κ. Kudret Özersay, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους όπως αναφέρει η hurriyetdailynews.com.

«Η Τουρκική Κύπρος ζητά από τις εταιρείες αυτές να επιμείνουν στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων μεταξύ των τουρκικών και ελληνοκυπριακών κυβερνήσεων ως τρόπο για την Τουρκική πλευρά να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση», δήλωσε ο Özersay σε συνάντηση με μέλη της Ένωσης Διπλωματικών Ανταποκριτών στις 22 Αυγούστου.

Η προσδοκία της τουρκικής πλευράς είναι ότι οι εταιρείες Noble και Exxon Mobil των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η ιταλική ENI και οι γαλλική Total, οι οποίες διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ζητήσουν την έγκριση και των δύο πλευρών της νήσου για να υπάρξει ένας "δίκαιος καταμερισμός" στα μερίδια των φυσικών πόρων προκειμένου να μεταφερθούν οι υδρογονανθρακικοί πόροι του νησιού στις παγκόσμιες αγορές, ακόμη και πριν προκύψει λύση στο Κυπριακή.

Οι Τουρκοκύπριοι μίλησαν με την ιταλική εταιρεία Eni, δήλωσε ο Özersay, όταν ρωτήθηκε αν βρίσκονται σε επαφή με διεθνείς ενεργειακές εταιρείες για να πουλήσουν τους πόρους υδρογονανθράκων του νησιού.

"Είχαμε έναν διάλογο [με την ΕΝΙ], ακόμη και θεωρητικά, για τα θέματα του πώς και σε ποιο στάδιο μπορούμε να συνεργαστούμε", ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται διάλογο με την "τουρκική Κύπρο" καθώς προσπαθούν να εξαλείψουν τους εμπορικούς τους κινδύνους.

Επιπλέον, ορισμένοι εκπρόσωποι αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει άδεια από Ελληνοκύπριους, ήταν παρόντες στο συνέδριο που παρουσίασε στην Ουάσιγκτον στις αρχές του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Özersay.

"Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι της εταιρείας. Ρώτησαν τι εννοούσαμε και τους είπαμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της αναγνώρισης εάν η επιχείρηση διεξάγεται μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Έχουμε προηγούμενες περιπτώσεις γι 'αυτό" ανέφερε ο ο Özersay.

"Έδωσαν σήμα ότι είναι ανοιχτοί για να συζητήσουν τους τύπους στους οποίους θα συμπεριληφθούν οι Τουρκοκύπριοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο", ανέφερε ο τουρκοκύπριος.

Στο τέλος της ημέρας, οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να ενημερώσουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία, "Έχουμε φτάσει στο σημείο ανασκαφής μέχρι στιγμής. Αλλά αυτός ο πόρος θα παραδοθεί στις παγκόσμιες αγορές και θα μετατραπεί σε χρήματα. Σε αυτό το όριο, δεν μπορώ να αναλάβω ευθύνη, ο κίνδυνος είναι υψηλός. Θα πρέπει να διαπραγματευτείτε με τους Τουρκοκύπριους και να συμφωνήσετε σε αυτό", τονίζει ο Özersay.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail