Οι Κούρδοι δε μαθαίνουν από την ιστορία τους: στηρίζουν την εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας

Freepen.gr - Οι Κούρδοι της Συρίας δήλωσαν το Σάββατο ότι θα υποστηρίξουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στις περιοχές τους κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ανέφερε η AFP.

Η ασφαλής ζώνη που συμφωνήθηκε από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα νωρίτερα αυτό το μήνα στοχεύει στη δημιουργία ενός buffer μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Το YPG έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μάχη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Άγκυρα τo βλέπει ως τρομοκράτες.

Το Σάββατο ο Μαλόμπουμ Κομπάνι, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία του YPG, δήλωσε ότι η συμμαχία του θα υποστηρίξει τη συμφωνία.

"Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία των [αμερικανικών] προσπαθειών για την εφαρμογή της συμφωνίας ... με το τουρκικό κράτος", ανέφερε.

"Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας θα είναι θετικό μέρος για την επιτυχία αυτής της επιχείρησης", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη βορειοανατολική πόλη Hasakeh.

Λίγα είναι γνωστά για το μέγεθός της ή πώς θα λειτουργήσει, αλλά η Άγκυρα έχει πει ότι θα υπάρχουν θέσεις παρατήρησης και κοινές περιπολίες.

Η Δαμασκός απέρριψε τη συμφωνία ως υπηρεσία "των επεκτατικών φιλοδοξιών της Τουρκίας".

Οι Κούρδοι φαίνεται ότι μπορεί να είναι καλοί πολεμιστές αλλά παραμένουν κάκιστοι γνώστες της ιστορίας. Προτίμησαν μέσω σπόντας να τα "βρουν" με τους Τούρκους παρά με την κυβέρνηση που τους φιλοξενεί και αρχικά τους εξόπλισε. Αν άλλωστε η Τουρκία είναι αυτή που ανησυχεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια buffer zone σε δικό της έδαφος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail