Μητέρα Γιεζίντι που έχασε όλη της την οικογένεια στη σφαγή του Σιντζάρ, ακόμη περιμένει μια απάντηση

Η Shamme Dero Hassan
Freepen.gr - Η Shamme Dero Hassan είναι γνωστή σε άλλους κατοίκους Yezidi του καταυλισμού Chamashko στο Zakho ως "Mother Shamme". Αν και πολλοί έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη γενοκτονία που σάρωσε το Shingal πριν από πέντε χρόνια, λίγοι υπέστησαν τόσο μεγάλη απώλεια, όση η Shamme μεταδίδει το πρακτορείο Rudaw.

Η 60χρονή έχει χάσει ολόκληρη την οικογένειά της των περίπου 30 ατόμων  όταν η ISIS εισέβαλε το καλοκαίρι του 2014 στην πατρίδα τψν Γιεζίντι, στο όρος Shingal δολοφονώντας τους άνδρες και απαγάγοντας τις γυναίκες.

"Ήμουν η μεγαλύτερη. Ήμουν σαν πατέρας και μητέρα για όλους. Ο πατέρας τους σκοτώθηκε περίπου πριν από 30-33 χρόνια. Μεγάλωσα τα παιδιά σε κακές συνθήκες", δήλωσε η μητέρα Shamme στο πρακτορείο την Παρασκευή.

Μια ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Chamashko στο Ζάκχο την Παρασκευή για να τιμήσει την απώλειά της και για τον εορτασμό της πέμπτης επετείου της γενοκτονίας. Στο στρατόπεδο φιλοξενείται ένας σημαντικός αριθμός από τους Γιεζίντι που επέζησαν της επίθεσης.

Η μητέρα Shamme είχε επισκεφθεί το σπίτι ενός συγγενή στο βόρειο Shingal όταν η ISIS επιτέθηκε στο νότο. Ήταν από τους χιλιάδες που κατέφυγαν στο Όρος Shingal για να ξεφύγουν από τη σφαγή. Άλλοι έφυγαν σε κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, η οικογένειά της και χιλιάδες άλλοι Γιεζίντι στο κέντρο της πόλης του Σινγκάλ δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Χιλιάδες άνθρωποι πιάστηκαν αιχμάλωτοι ή σκοτώθηκαν από ισλαμιστές του ISIS. Πολλοί μεταφέρθηκαν στη Συρία ως δούλοι.

Οι επιζώντες που κατάφεραν να ξεφύγουν από την πόλη, δήλωσαν στη μητέρα Shamme ότι οι δύο γιοι της, που ήταν γιατροί στην περιοχή, είχαν σκοτωθεί.


Δύο από τις κόρες της - η Dilan και η Jilan - βιάστηκαν από μαχητές του ISIS. Αργότερα αυτοκτόνησαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Μιλώντας στο Rudaw, ο δήμαρχος του Shingal, Mahma Khalil είπε ότι η μητέρα Shamme είναι πρόθυμη να βρει τα ερείπια της οικογένειάς της, αλλά κανείς δεν την βοήθησε. Κατηγορεί τη Βαγδάτη για την κακή χρήση των μαζικών τάφων που αποκαλύφθηκαν στο Shingal και για την αποτυχία να βοηθήσει τις οικογένειες να εντοπίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail