Κρίση στην ελεύθερη τουριστική αγορά. Φυτοζωούν στη Ρόδο οι επιχειρήσεις εστίασης

Μείωση από 20% έως 50% παρουσιάζει ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης στη Ρόδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου «Η Πρωτοπορία» Γιάννη Κλούβα. Η τρέχουσα τουριστική σεζόν αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που την «χρεώνουν» στο all inclusive και στα χαμηλά εισοδήματα των επισκεπτών.

Από: iskra.gr

«H φετινή σεζόν είναι από τις πιο δύσκολες που έχει βιώσει ο κλάδος της εστίασης. Οι εισπράξεις παρουσιάζουν μείωση από 20% έως 50%. Τα μέλη μας αναστενάζουν. Μπορεί ένα εστιατόριο να δουλέψει μία μέρα πολύ καλά και τις επόμενες να φυτοζωεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, έτσι δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα. Δυστυχώς το all inclusive και η χαμηλή ποιότητα του πελάτη έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά», δήλωσε ο κ. Κλούβας σημειώνοντας ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της σεζόν κάποια εστιατόρια έχουν κλείσει ή βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου:

«Η πίτσα έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση. Είναι το οικονομικότερο είδος που διαθέτει μία επιχείρηση εστίασης και που μοιράζεται δια του τέσσερα! Δεν υπάρχει καμία δόση υπερβολής σε όλα αυτά, πιστέψτε με! Προφανώς και υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις εστίασης σε κεντρικά σημεία που δουλεύουν καλύτερα από τα υπόλοιπα. Πρόκειται όμως για γενικό φαινόμενο. Η συνολική εικόνα διαφέρει πολύ. Υπάρχουν εστιατόρια που κλείνουν μεσούσης της σεζόν και που είναι ήδη κλειστά χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει οι ιδιοκτήτες τους. Ειδικά στα χωριά, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όταν τα λειτουργικά κόστη και η φορολογία είναι στα ύψη, πώς μπορεί να επιβιώσει μία επιχείρηση τη στιγμή που οι τζίροι της δεν επαρκούν να καλύψουν τα έξοδα;»

Με στόχο την ενίσχυση του κλάδου και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου «Η Πρωτοπορία» προέβη στην παραγωγή ενός καλαίσθητου βίντεο. Σε αυτό παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις μέλη του Σωματείου, διάφορα τοπικά πιάτα, ενώ διαφημίζεται παράλληλα ο προορισμός με εντυπωσιακά πλάνα από τις παραλίες και διάφορα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Το βίντεο πρόκειται να προβληθεί στις τουριστικές εκθέσεις και να διοχετευτεί μέσω των τουριστικών γραφείων του εξωτερικού.

«Η πρωτοβουλία αυτή του Σωματείου μας αποσκοπεί προφανώς στην προβολή και διαφήμιση των εστιατορίων μελών μας. Από την άλλη στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής μας γαστρονομίας. Έχουμε μία πλούσια κουζίνα που θέλουμε να ανακαλύπτουν οι επισκέπτες του νησιού. Οι εστιάτορες δεν θέλουμε να προσφέρουμε πίτσες και μακαρονάδες. Δεν πρόκειται για ελληνικά πιάτα! Όμως αυτά έχουν ζήτηση… Έχει γίνει λοιπόν μία ποιοτική δουλειά, με εντυπωσιακά πλάνα από το νησί, τα εστιατόρια και τα διάφορα τοπικά πιάτα για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους κόσμου, να τους κάνουμε να θέλουν να ανακαλύψουν τη γαστρονομία μας που είναι άλλωστε μέρος της κουλτούρας μας», τόνισε ο κ. Κλούβας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.