Διάσειση: Πώς συνδέεται με την απώλεια όσφρησης

Ακόμα και η ελαφριά διάσειση, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα όσφρησης και να προκαλέσει μακροχρόνιο άγχος, επισημαίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Fanny Lecuyer Giguere, πολλοί άνθρωποι θα υποστούν ελαφριά διάσειση κάποια στιγμή στη ζωή τους και θα διαπιστώσουν ότι μετά από το ατύχημα θα επηρεαστεί η όσφρησή τους. «Η παρούσα έρευνα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε την αιτία αυτής της αλλαγής», αναφέρει η Giguere.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 άτομα, τα οποία είχαν υποστεί ελαφριά διάσειση μετά από ατύχηα και 22 άτομα, τα οποία είχαν σπασμένα πλευρά χωρίς να έχουν υποστεί διάσειση.

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών από το ατύχημα, 50% των ασθενών που είχαν υποστεί ελαφριά διάσειση ανέφεραν μειωμένη ικανότητα όσφρησης, συγκριτικά με το 5% όσων δεν είχαν υποστεί.

bigstock Redhead woman at home smelling 248275810

Ένα χρόνο μετά το ατύχημα η ικανότητα όσφρησης στους ασθενείς που είχαν υποστεί διάσειση είχε αποκατασταθεί, αλλά παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά άγχους (αδυναμία χαλάρωσης και ξαφνικά αισθήματα πανικού) συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν σπασμένα πλευρά.

«Είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναφέρουν στον γιατρό τους, εάν μετά το ατύχημα έχει επηρεαστεί η ικανότητα όσφρησής τους. Αυτό θα μπορούσε να προσδιορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την σοβαρότητα της διάσεισης. Δυστυχώς όμως αυτή είναι μια παράμετρος που σπάνια εξετάζει ο γιατρός», αναφέρει η Giguere η οποία δεν παραλείπει να τονίσει και την σημασία του να ζητούν οι γιατροί από τους ασθενείς, να αναφέρουν τυχόν μεταβολές στην ικανότητα όσφρησης τις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό τους.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail