Νέοι και παλιοί «Προφήτες της Αποκάλυψης»

Πολύς λόγος, και μάλιστα σε «υψηλούς τόνους», γίνεται τον τελευταίο χρόνο για την κλιματική αλλαγή, με φόντο σκηνές «αποκάλυψης» που περιμένουν την ανθρωπότητα αν δεν συμμορφωθεί, εκών άκων, εδώ και τώρα, με τις «προφητείες» ή και τις αυστηρές προτροπές για την σωτηρία του κλίματος της «Αγίας Γκρέτα» από τη Σουηδία. 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα άκουγε σχετικούς προφήτες, πιστεύοντάς τους. Εκτός από την Αποκάλυψη του Ιωάννου που αναφέρεται στον επικείμενο ερχομό της «τελευταίας ώρας» για τον άνθρωπο, λόγω του Αντίχριστου, υπάρχουν και άλλες ιστορικές προφητείες για το επικείμενο τέλος του κόσμου, με άλλα, πιο «φυσικά» επιχειρήματα. Έτσι, ο Πλίνιος ο Νεότερος έλεγε τον 1ο μ. Χ αιώνα: «Δηλητηριάζουμε τα ποτάμια και τα βασικά μέρη της φύσης ∙ και μετατρέπουμε ακριβώς αυτό που είναι η βάση της ζωής μας σε καρφιά για το φέρετρό μας». Σ’ ένα παλιό Ρέκβιεμ της Καθολικής Εκκλησίας διαβάζουμε : „Dies irae, dies illa, / solvet saeclum in favilla / Teste David cum Sibylla. / Quantus tremor est futurus. / Quando Judex est venturus.“ («Ημέρα της εκδίκησης, ημέρα των αμαρτιών, / Όπως προφητεύουν ο Δαβίδ και η Σίβυλλα / Θα αυτοαναφλεγεί ο κόσμος»). Στο Ορατόριο «Τα τελευταία πράγματα» του Louis Spohr, από το 1826, ακούγονται τα εξής «προφητικά» : «Έρχεται το τέλος∙ από όλους τους ανέμους της γης θα έρχεται το τέλος∙ όπως σου αξίζει, και θέλω να στο δώσω, αυτό που σου ανήκει.» Ο νομπελίστας της πυρηνικής φυσικής Άλμπερτ Αϊνστάιν, το 1950, είχε μάλιστα και τη λύση, καθώς θεωρούσε πως «μόνο η δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης μπορεί να εμποδίσει την επικείμενη αυτοκαταστροφή της ανθρωπότητας». Το 1975, ο «γκουρού» της πληροφορικής Γιόζεφ Βαϊτσενμπάουμ έλεγε στους φοιτητές του : «Είμαι απόλυτα σίγουρος, δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι όλοι σας το 2000 θα είσαστε νεκροί.»

Υπάρχουν και οι πιο πρόσφατοι «Προφήτες» που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Έτσι, ο Πάπας Φραγκίσκος έλεγε το 2015: «Γι αυτό η Εκκλησία αποσκοπεί με τις πράξεις της όχι μόνο να θυμίζει το καθήκον της προστασίας της φύσης, αλλά πρέπει πάνω απ’ όλα να προστατέψει τον άνθρωπο από την αυτοκαταστροφή.» Την ίδια περίοδο ο γνωστός μας «αντιμνημονιακός» νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς παρομοίαζε την κλιματική αλλαγή με το inferno ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, απαιτώντας μάλιστα από τους πολιτικούς «να δώσουν και τις ανάλογες απαντήσεις». Ο δε θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στήβεν Χόκινγκ, μόλις το 2017, είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι «η ανθρωπότητα είναι χαμένη, αν δεν εγκαταλείψουμε τη γη»!

Εν προκειμένω, αυτό που συνιστάται, κατ΄ αρχάς, είναι ψυχραιμία ! Ποτέ δεν βλάπτει ! Όπως και κάποιες γνώσεις Παλαιοκλιματολογίας, Γεωγραφίας, Γεωλογίας, Φυσικής και Χημείας που μπορούν να ρίξουν φως σε πολλά σοβαρά και «ασόβαρα» ερωτήματα που κατακλύζουν αυτές τις μέρες τα κοινωνικά δίκτυα. Όπως και να έχει πάντως, είναι γεγονός ότι η υπεραπλούστευση ενός σύνθετου και πολύπλοκου επιστημονικού θέματος, που ακόμα θέλει πολύ έρευνα, όπως η κλιματική αλλαγή, η παραπληροφόρηση, η συνομοσιολογία και η αναγωγή του σε συναισθηματικό φορτίο για παιδιά μάλλον βλάπτει τον απαιτούμενο ψύχραιμο διάλογο για το ευαίσθητο αυτό θέμα, με τις όντως «προφητικές του διαστάσεις». Και να μην ξεχνάμε ότι η όποια, μικρή ή μεγάλη κλιματική αλλαγή, θα έχει «νικητές» και «ηττημένους».

Πηγή : Helmut Krebs, «Der Klimawandel. Εine kritische Materialsichtung», Αύγουστος 2019.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail