Τα κόμπλεξ των Σκοπιανών και των ηττοπαθών (και μια τιμιότητα που ξέφυγε)

Διαβάζουμε σε εφημερίδα (της χώρας) των Σκοπίων σχετικά με το περίφημο πανώ του ΠΑΟΚ που άλλη μία φορά, όπως και στα περυσινά ευρωπαϊκά του παιχνίδια, κόσμησε το γήπεδο: “PAOK was founded by Greeks brought into Macedonia from Turkey as a part of the population exchange that followed the war of 1921”.

Ανδρέας Σταλίδης

Οι Σκοπιανοί λοιπόν με τα κόμπλεξ τους να θεωρούν τους Έλληνες ότι δεν δικαιούνται γνώμης για την Μακεδονία, διότι ήρθαν ως πρόσφυγες από την Τουρκία. Μη νομίζετε ότι είναι μόνο δικό τους κόμπλεξ αυτό. Το επανέλαβε πολλάκις δημόσια και ο τότε υπουργός εξωτερικών Κοτζιάς. Το είπαν και άλλοι στην Ελλάδα.

Βέβαια, μέσα στο κόμπλεξ τους οι Σκοπιανοί έχουν και μία τιμιότητα. Αναγνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες ήρθαν στην Μακεδονία! Δεν λένε ότι πήγαν στην «Βόρεια Ελλάδα»!

Εδώ τέμνεται το κόμπλεξ τους με το κόμπλεξ πολλών Ελλήνων. Δεν είναι πάνω από 99% σίγουρο ότι τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί, οι καθηγητές και γενικά τα δημόσια πρόσωπα, θα έγραφαν την συγκεκριμένη φράση και θα έβαζαν τον όρο «βόρεια Ελλάδα» αντί για «Μακεδονία»; Ας το δούμε στα ελληνικά.

«Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε από Έλληνες που πήγαν στην βόρεια Ελλάδα ως μέρος της ανταλλαγής πληθυσμού που ακολούθησε τον πόλεμο του 1921».

Σιγά να μην έγραφαν «στην Μακεδονία».

Στην τομή των κόμπλεξ των ηττοπαθών της Ελλάδος από τη μία πλευρά και των εθνικιστών απογόνων των Βουλγάρων επίδοξων αρπακτικών της Μακεδονίας, από την άλλη μεριά, όλοι εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και το όνομά μας.

Μακεδόνες είμαστε μόνο εμείς. Μακεδόνες μπορούν να είναι μόνο οι Έλληνες.
Όπως δεν μπορούμε να γίνουμε εθνικά Βραζιλιάνοι ή εθνικά Κινέζοι ή εθνικά Ινδοί, έτσι και οι Σλάβοι δεν μπορούν να γίνουν εθνικά Μακεδόνες. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα άλλωστε.

Δεν είμαστε βορειοελλαδίτες, όπως οι Καλαματιανοί δεν είναι νοτιελλαδίτες, όπως οι Μεσολογγίτες δεν είναι δυτικοελλαδίτες, όπως οι Κρητικοί δεν είναι απλώς νησιώτες.

Αποκρούουμε τον στεγνό, άνευρο, αυτολογοκριτικό, ηττοπαθή, γενικό όρο: «βορειοελλαδίτης».

Αποκρούουμε τα κόμπλεξ. Είμαστε υπερήφανοι Μακεδόνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail