Η Κίνα έτοιμη για καίριο πλήγμα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ: εργαλειοποιεί τα στοιχεία σπάνιων γαιών

China © Reuters
Freepen.gr - Η ένωση σπάνιων γαιών της Κίνας προειδοποίησε ότι η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα βλάψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να εργαλειοποιήσει τα εξαγωγικά αγαθά της. Όπως σημειώνει το RT τα στοιχεία σπάνιων γαιών είναι κρίσιμα για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην κατασκευή παντός είδους, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Σπανίων Γαιών της Κίνας (ACREI), που αποτελείται από περίπου 300 ανθρακωρύχους, επεξεργαστές και κατασκευαστές, πραγματοποίησε ειδική σύσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να χτυπήσει το Πεκίνο με ένα νέο γύρο δασμών.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη, η ένωση αποκαλούσε την τιμολογιακή πολιτική της Ουάσινγκτον "εμπορικός εκφοβισμός" με στόχο την καταστολή της ανάπτυξης της Κίνας. "Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας" σε αυτό, είπε, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές εταιρείες σπάνιων γαιών πρέπει να επεκτείνουν ενεργά τόσο τις ξένες όσο και τις εγχώριες αγορές.

Ενώ η ACREI αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο, προειδοποίησε ότι οι αμερικανοί πολίτες και επιχειρήσεις θα πέσουν θύματα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

"Το κόστος των δασμών που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βαρύνει την αμερικανική αγορά και τους καταναλωτές", ανέφερε η δήλωση.

Τα σχόλια της ένωσης ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενες υποδείξεις του Πεκίνου ότι θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των υλικών. Οι φόβοι προκλήθηκαν από την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Xi Jinping σε μια εγκατάσταση σπάνιων γαιών στη Jiangxi τον Μάιο, μετά την οποία τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την απαγόρευση των εξαγωγών.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί οδυνηρή για τις ΗΠΑ, οι οποίες βασίζονται κυρίως στην Κίνα για την προμήθεια των υλικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή συσκευών υψηλής τεχνολογίας και για στρατιωτική χρήση. Σε μια προφανή προσπάθεια εξασφάλισης της προσφοράς των ζωτικών στοιχείων, το Πεντάγωνο ζήτησε από τους ανθρακωρύχους των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα να αναφέρουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες και να καταρτίσουν σχέδια για την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών και οι εξαγωγές ήδη μειώνονται. Τον Ιούνιο, εξήγαγε 3.966 τόνους των υλικών, που είναι 26,8% λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail