Αυτοί που στην Ελλάδα υποτίθεται ότι φοροδιαφεύγουν, σε άλλες χώρες δε φορολογούνται καθόλου

Bru-nO / pixabay
Αυτοί που στην Ελλάδα υποτίθεται ότι φοροδιαφεύγουν, σε άλλες χώρες δεν φορολογούνται καθόλου (πχ εισόδημα €8.000 από ελεύθερο επάγγελμα) ή πληρώνουν χαμηλότατο φόρο.

Άγης Βερούτης

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε επίσης και τα τεκμήρια που βάζουν κάποιον να χρωστά στο κράτος είτε έχει το σχετικό εισόδημα είτε όχι. Έχω αρθρογραφήσει εκτενώς για την παράλογη φορολόγηση με τεκμήρια στο παρελθόν, με το παράδειγμα γνωστού μου ασφαλιστή που είχε κληρονομήσει ένα σπίτι στην Φιλοθέη από τον κατασκευαστή πατέρα του, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνει σε τεκμήρια και φόρους περισσότερο από το πραγματικό του εισόδημα, δηλαδή του γινόταν δήμευση της περιουσίας του κατά παράβαση της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ που προφυλάσσει το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Η φοροδιαφυγή κάποιων μικρομεσαίων (οι περισσότεροι και να ήθελαν δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν) στοχεύει στην επιβίωσή τους και άρα είναι θεμιτή και ηθική.

Ειδικά όταν το ελληνικό κράτος με αλόγιστες σπατάλες και βαθιά διαφθορά δημεύει ως και το 80% μεσοσταθμικά των εισοδημάτων των αδύναμων, ενώ στο διεθνές ρεκόρ λαθρεμπορίου καυσίμων επιδοτεί τους λαθρεμπόρους αυξάνοντας τον φόρο των καυσίμων στο 70% δίνοντάς τους τεράστιο κίνητρο να μην αποδίδουν τον φόρο αυτόν στο κράτος αλλά να τον κρατάνε για τον εαυτό τους και να γίνονται Κροίσοι.

Ας έχουμε λοιπόν μια στοιχειώδη αντίληψη τι σημαίνει φοροδιαφυγή: η αποστέρηση της κοινωνίας από δίκαιους φορολογικούς πόρους που χρειάζεται για να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες σε εκείνους που τις χρειάζονται.

Όταν ένα κράτος φορολογεί μια συγκεκριμένη τάξη αδίκως και παραπάνω από την δυνατότητά της να επιζήσει αν πληρώσει όσα το κράτος απαιτεί, τότε ΔΕΝ είναι φοροδιαφυγή αλλά επιλογή άσκησης του δικαιώματος της επιβίωσης, κάτι που προστατεύεται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και από όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ, Χάρτα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ΟΗΕ, κλπ)

Εξ άλλου σε όλες τις ελεύθερες οικονομίες η λεγόμενη φοροδιαφυγή κυμαίνεται κοντά στο 20% όπως και στην Ελλάδα (23%-25%).

Απλά στην Ελλάδα παραπάνω από την μισή φοροδιαφυγή οφείλεται στους μεγαλο-λαθρέμπορους καυσίμων.

Όμως κανείς δεν προτίθεται να ανοίξει τέτοια κουβέντα...

**[Η Πραγματική λύση στο ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι να μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα στο 15% (πχ ειδικός ΦΠΑ καυσίμων) ώστε να είναι χαμηλό το οικονομικό κίνητρο να φοροδιαφύγει ο μεγαλολαθρέμπορος σε σχέση με το κόστος διατήρησης δεύτερων κρυφών δεξαμενών κλπ κλπ, σε συνδυασμό με εξοντωτικά πρόστιμα. Όταν έχει να βγάλει €1 από πώληση ενός λίτρου βενζίνης που δεν θα αποδόσει τον φόρο στο κράτος, έχει περιθώριο να πληρώσει πολλούς μηχανισμούς και ανθρώπους για να κάνει την φοροκλοπή.]
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail