Η Κίνα εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ κι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να κάνει τίποτα!

Freepen.gr - "Η Κίνα εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ κι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να κάνει τίποτα!" σημειώνει στον τίτλο του σε σχετικό άρθρο το fort-russ.com. Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στην κινεζική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Zhuhai Zhengrong Ltd. και στον CEO της, Youmin Li, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, που κατηγόρησε την Κίνα ότι παρέκαμπτε τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Η Κίνα συνέχισε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τοΙράν τον Ιούλιο, δύο μήνες μετά το τέλος των απαλλαγών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, έδειξαν έρευνες από τρεις εταιρείες πετρελαιοφόρων, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δεξαμενόπλοια που εκφόρτωσαν από τον Ιούλιο έως τον Ιούλιο μεταξύ 4,4 εκατομμυρίων και 11 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στην Κίνα, ενώ ένα μέρος του πιστεύεται ότι έχει περάσει στα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Η κινεζική επιμονή για συνέχιση των εισαγωγών από το Ιράν είναι ένας «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Τραμπ που πρόσφατα εκτίμησε ότι μεταξύ 50 και 70% των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν κατευθύνεται τώρα προς την Κίνα και κάτι παραπάνω από 30% στη Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανός αντιπρόεδρος Eshaq Jahangiri προέτρεψε την Κίνα και άλλες χώρες να αγοράσουν ακόμα περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι οι απειλές των αμερικανικών κυρώσεων δεν οδήγησαν σε κατάρρευση την ιρανική οικονομία.

Στις 23 Ιουλίου, το Πεκίνο καταδίκασε αυστηρά τις "παράνομες [αμερικανικές] κυρώσεις εναντίον εταιρειών και ατόμων", αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε περιορισμούς σε έναν κινέζικο εισαγωγέα πετρελαίου, ονομάζοντας τις κυρώσεις "τυχαίες"  και υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν "παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Η Κίνα είναι ο μόνος σημαντικός παραδοσιακός εισαγωγέας ιρανικού αργού πετρελαίου που δεν υπόκειται στις πιέσεις των αμερικανικών κυρώσεων. Οι περισσότεροι άλλοι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ανέστειλαν τις εισαγωγές λόγω φόβου για κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα οι αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Τύπο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτεται να κάνει εξαίρεση για την Κίνα στη στρατηγική κυρώσεων του ενάντια στο Ιράν επειδή δε θα μπορούσε να κάνει πολλά για να απαντήσει στο Πεκίνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail