«Οι ΗΠΑ ξέμειναν από συμμάχους απέναντι στο Ιράν, κανείς δε βάζει τα χέρια του στη φωτιά»

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, επανέλαβε τη θέση του ότι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επιθυμεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν ενάντια στη χώρα του πριν από οτιδήποτε άλλο. Ο δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής John Steppling εξέφρασe την άποψή του για την ιστορία μιλώντας στο sputniknews.com.

Ο Steppling θεωρεί πως το Ιράν τηρεί μια συνεπή στάση σε όλη τη διάρκεια της ένταση και απορρίπτει τις προτάσεις Τραμπ καθώς στην Τεχεράνη γνωρίζουν ότι Μπόλτον, Πομπέο και λοιποί σκληροί αντι-ιρανικοί κινούν τα νήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και δεν έχουν καμία πρόθεση να άρουν κυρώσεις. 

Η Ουάσινγκτον όμως αντιμετωπίζει μια κατάσταση στην οποία οι σύμμαχοι φεύγουν. Η Γερμανία πρόσφατα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη λεγόμενη ναυτική αποστολή στην περιοχή και η Βρετανία είχε μόνο ένα πλοίο διαθέσιμο για να το δανείσει και κανείς δεν ήξερε καλά καλά ποια θα ήταν η αποστολή. 

Ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον είναι ότι κανείς στην Ευρώπη και καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να εκτεθεί σε πιθανή πραγματική σύγκρουση με το Ιράν. Κανείς δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτό. 

Η Βρετανία κατέσχεσε παράνομα ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ, αλλά αυτό θα αφεθεί μέσα σε ένα μήνα, αναφέρει ο Steppling σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ λίγη δύναμη, λίγους συμμάχους και παράλληλα το ζήτημα της Τουρκίας, για την οποία εκτιμά πως δεν πρόκειται να παραμείνει στο ΝΑΤΟ εάν συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά όπλα και να προχωρά σε εντυπωσιακές διαπραγματεύσεις με τα ανατολικά έθνη.

Ο Steppling θεωρεί το ΝΑΤΟ, λείψανο μιας παλαιότερης εποχής επειδή δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό και δεν βοηθά την Ουάσινγκτον. Σημειώνει επίσης ότι ενώ οι κυρώσεις βλάπτουν το Ιράν, δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης.

Ο μόνος φόβος που το Ιράν έχει πραγματικά είναι ότι οι Σαουδάραβες θα επιτεθούν ως αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και εκεί φαίνεται πολύ απίθανο η Ουάσινγκτον να προκαλέσει κάθε πραγματικό πόλεμο, τονίζει ο Steppling. 

Όσον αφορά τη ναυτική αποστολή που σχεδιάζουν στην περιοχή ΗΠΑ και Βρετανία, ο Steppling αμφιβάλλει ως προς τη δυναμική της στην πράξη σε ένα μέρος όπου περιπολούν ιρανικά πλοία ενώ στις ακτές υπάρχουν παράκτια πυραυλικά συστήματα της Τεχεράνης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail