Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Αγκυρα να μην εισβάλλει στη Συρία αλλά μήπως ο διάβολος κρύβεται σε μια λεπτομέρεια;

A US soldier stands guard during a security patrol outside Manbij, Syria, June 24, 2018. (Photo: US Army/Staff Sgt. Timothy R. Koster)
Freepen.gr - Ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας, το οποίο ελέγχεται στο μεγαλύτερο βαθμό από τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ενώ παράλληλα υπάρχουν δύο κυβερνητικοί θύλακες σε Καμισλί και Χάσακα.

Την Κυριακή ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εισέλθει και ανατολικά του Ευφράτη σημειώνοντας πως Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απάντησαν την ίδια ημέρα, προειδοποιώντας την Άγκυρα την Κυριακή ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

"Οποιεσδήποτε ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Τουρκία" θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, δήλωσε στο kurdistan24.net η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Morgan Ortagus.

"Αυτή η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία, ιδιαίτερα όταν το προσωπικό των ΗΠΑ μπορεί να είναι παρόν ή κοντά, ενώ οι επιχειρήσεις του συνεργάτη μας και του τοπικού συριακού συμμάχου μας εναντίον των επιχειρήσεων της ISIS συνεχίζονται, προκαλεί σοβαρή ανησυχία", συνέχισε.

Όπως σημείωσε η Ortagus, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος δε νικήθηκε (κι ας κήρυξε νίκη πριν αρκετούς μήνες ο πρόεδρός της). Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εξηγήσει ότι, αν και έχασε την επικράτεια που ήλεγχε κάποτε, παραμένει ένας κίνδυνος.

"Πιστεύουμε ότι" ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε την περιοχή των συνόρων με βιώσιμο τρόπο", ανέφερε η Ortagus και δήλωσε:" Συνεχίζουμε εντατικές συζητήσεις με την Τουρκία σε μια ασφαλή ζώνη για να αντιμετωπίσουμε τις νόμιμες ανησυχίες τους για την ασφάλεια κατά μήκος της Τουρκίας- Σύνορα της Συρίας".

"Θα θεωρούσαμε" κάθε μονομερή στρατιωτική δράση "απαράδεκτη" και "παροτρύνουμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για μια κοινή προσέγγιση", κατέληξε.

Στις 24 Ιουλίου, ο Τζέιμς Τζέφρεϊ, Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS, ολοκλήρωσαν τρεις ημέρες συνομιλιών στην Άγκυρα για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας, αλλά αυτές οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία.

Ο Jeffrey εν συνεχεία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τις SDF. "Δεσμευόμαστε σε όσους αγωνίστηκαν μαζί μας να μη δεχθούν επίθεση και να μη βλαφθούν από κανέναν", δήλωσε ο Jeffrey, απαντώντας σε ερώτηση του kurdistan24.net.

Ο Jeffrey πρόσθεσε: "Ο Πρόεδρος το έκανε αυτό σαφές δημοσίως" όμως στη συνέχεια εξήγησε ότι
το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία ήταν το μέγεθος της ασφαλούς ζώνης. "Οι ΗΠΑ προτείνουν μια ζώνη ασφαλείας πέντε έως δεκατεσσάρων χιλιομέτρων," είπε, "με βαριά όπλα εκτός αυτής".

Δηλαδή οι ΗΠΑ δε διαφωνούν στην ύπαρξη ζώνης ασφαλείας που θέλουν οι Τούρκοι. Η διαφορά εντοπίζεται στο βάθος της στη συριακή επικρατεία. Αλλά και αυτό εύκολα αντιμετωπίζεται όταν ξέρεις να κάνεις παζάρια και να απαιτείς πχ δέκα για να πάρεις τα πέντε. Μήπως ο διάβολος κρύβεται σε μια λεπτομέρεια;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail