Κίνδυνος-θάνατος η τουρκική πυρηνική μονάδα Akkuyu σε κίνδυνο: Καμία εποπτεία, επικίνδυνο υπέδαφος, ακατάλληλη περιοχή

Freepen.gr - Οι εργασίες κατασκευής για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στη νότια παραθαλάσσια περιοχή Akkuyu στη Μερσίνα πραγματοποιούνται χωρίς σωστές επιθεωρήσεις και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής γεωλογικής μηχανικής ένωσης, Erkan Demir, για την καθημερινή φιλοκουρδική εφημερίδα Yeni Yaşam.

Οι αναφορές σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου του Akkuyu προκάλεσαν σοβαρούς φόβους από τότε που ξεκίνησε το 2018, με ειδήσεις το Μάιο για τις ρωγμές που άνοιξαν στα θεμέλια δύο φορές, ακολουθούμενες από δημοσίευση στην αριστερή καθημερινή εφημερίδα BirGün τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την τοποθεσία του εργοστασία και υποδεικνύοντας οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι δεν είχαν επαρκή πείρα σε ένα σχέδιο αυτού του είδους.

Ο Demir δήλωσε ότι οι εργολάβοι προσέγγισαν το εργοστάσιο σαν να ήταν ένα συνηθισμένο έργο κατασκευής και όχι ένα περίπλοκο τεχνικό.

Οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από αυτό έχουν επιδεινωθεί από την πλήρη έλλειψη απαραίτητων επιθεωρήσεων, δήλωσε ο γεωλόγος μηχανικός, ο οποίος είναι επίσης ακτιβιστής σε μια τοπική αντιπυρηνική πλατφόρμα.

Η Rosatom, η ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει το εργοστάσιο Akkuyu, αναφέρει ότι το εργοστάσιο κατασκευάζεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τα οποία εξετάζει η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας και ανεξάρτητοι αξιολογητές της Γαλλίας, και θα κατασκευαστεί για να αντέξει ένα σεισμό μεγέθους εννέα βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Αλλά οι επικριτές έχουν πει ότι ο χώρος θα πρέπει να ανοίξει για επιθεώρηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Ο Demir είπε ότι η ένωση γεωλογικής μηχανικής είχε ζητήσει άδεια για να επιθεωρήσει την περιοχή, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε.

Οι προσπάθειες για την αύξηση της ανησυχίας σχετικά με την καταλληλότητα της γης που επιλέχθηκε για το εργοστάσιο κατά τη φάση σχεδιασμού αγνοήθηκαν επίσης, δήλωσε ο Demir.

"Μαζί με αρκετές εξειδικευμένες αρχές σε αυτό το θέμα, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τα δεδομένα μας σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με τα θεμέλια του υπό κατασκευή εργοστασίου στο Akkuyu, καθώς και με πολλές επιστημονικές αποδείξεις ότι ο χώρος δεν ήταν κατάλληλος", δήλωσε ο Demir.

Αργότερα, μετά την έναρξη της κατασκευής, η ένωση έθεσε το ζήτημα στο κοινοβούλιο, αφού οι ρωγμές άνοιξαν δύο φορές στα θεμέλια του εργοστασίου.

"Εκεί (στο κοινοβούλιο) μάθαμε ότι η κατασκευή προχωρούσε με μια τρομακτική έλλειψη εποπτείας. Κατασκευάζουν έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και με όλους τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται, με την προσέγγιση ενός τυπικού κατασκευαστή», είπε.

Ο Alpay Antmen, αντιπρόεδρος του CHP της αντιπολίτευσης, δήλωσε στην εφημερίδα Emirati την εθνική πλευρά των ανησυχιών του κόμματός του σχετικά με την ασφάλεια του χώρου.

"Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές και είναι πιθανό ότι υπάρχουν σπηλιές κάτω από την περιοχή Akkuyu", είπε. "Η εταιρεία λέει ότι οι ρωγμές στο τσιμέντο δεν είχαν καμία σχέση με το έδαφος. Εάν είναι ειλικρινείς, θα πρέπει να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους αξιολογητές στον ιστότοπο να ελέγχουν τι συμβαίνει".

Ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας, Emre Üresin, δήλωσε στη National ότι ο χώρος είχε επιλεγεί πριν από δεκαετίες και τα σχέδια θα έπρεπε να έχουν επικαιροποιηθεί από τότε.

"Πώς μπορεί αυτή η περιοχή, που δεν μπορεί να διατηρήσει καν τη βάση, να φέρει το βάρος ενός πυρηνικού αντιδραστήρα; Το Akkuyu επιλέχθηκε ως η τοποθεσία στη δεκαετία του '70 - μια απόφαση που έγινε με τα δεδομένα της τεχνολογίας του 1970. Από τότε, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί δραματικά, οπότε ο χώρος έπρεπε να επανεκτιμηθεί με αυτή τη νέα γνώση», ανέφερε ο Üresin.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail