Αναζωπύρωση της απόκτησης των δύο πλοίων Adelaide από το Ναυτικό της Αυστραλίας

Αναζωπύρωση της απόκτησης των δύο πλοίων Adelaide από το Ναυτικό της Αυστραλίας φαίνεται πως προκύπτει και πάλι.

Από: defencereview.gr - Γιάννης Νικήτας

Το αρχικό ενδιαφέρον του ΠΝ για τα δύο πλοία φαίνεται πως σταμάτησε έπειτα από την εν πλω επίσκεψη αξιωματικών του ΠΝ στη Σιγκαπούρη όπου βρέθηκαν στο ελλιμενισμένο «HMAS Newcastle». Το πλοίο δεν βρέθηκε στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Οι δύο ανασταλτικοί παράγοντες για το ΠΝ ήταν η κακή τεχνική κατάσταση των πλοίων ενώ το Ναυτικό της Αυστραλίας παραχωρούσε τα δύο πλοία δίχως τα όπλα τους κάτι το οποίο θα απαιτούσε επιπρόσθετο κόστος. Πρόκειται για τα βλήματα SM-2 Block IIIΑ και ESSM.

Δύο μήνες μετά σύμφωνα με το δημοσίευμα έλαβε χώρα συνάντηση του Διευθυντή ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχου ε.α Κυριάκου Κυριακίδη στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα όπου συζητήθηκε το θέμα και πάλι.

Σύμφωνα πάντα με το australiandefence.com, το θέμα των δύο πλοίων από το Ναυτικό της Αυστραλίας επανέρχεται. Ο πυρήνας του άρθρου από το australiandefence.com είναι πως λόγω της έλευσης της αμερικανικών συμφερόντων ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου οι Αμερικανοί επανέρχονται στο θέμα απόκτησης των δύο μεταχειρισμένων πλοίων από την Αυστραλία με απώτερο στόχο τη μετάβαση του ΠΝ στα πλοία LCS της Lockheed Martin. Ως εκ τούτων επανέρχεται και το θέμα των δύο πλοίων Adelaide από το Ναυτικό της Αυστραλίας με νέα προσφορά προς το ΠΝ που θα περιλαμβάνει μέσω FMS προγράμματος την απόκτηση και αντίστοιχου αριθμού βλημάτων SM-2 Block IIIΑ και ESSM.

Όπως είχαμε ενημερωθεί, στις 19 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης, προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ, από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τότε Α/ΓΕΕΘΑ, το κόστος για τα δύο (2) πλοία, από το Ναυτικό της Αυστραλίας, είναι € 180 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων τους.

Για το θέμα της κακής κατάστασης των πλοίων είχαμε αναφερθεί από τις 13 Μαρτίου 2019 στο άρθρο μας με τίτλο: «Αποκλειστικό: Το φλερτ του ΠΝ με τις Ολλανδικές φρεγάτες LCF».

«Εν τέλει οι Αυστραλοί αποφάσισαν να κρατήσουν τον φόρτο πυρομαχικών των πλοίων και ως εκ τούτων το Π.Ν θα επιβαρύνονταν με επιπλέον κόστος για τη πρόσκτηση πυρομαχικών. Νεότερες πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως τα πλοία δεν βρέθηκαν στην πλέον κατάλληλη κατάσταση από πλευράς τεχνικής αρτιότητας ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος πλέον των 180 εκατομμύριων ευρώ που είχε αναφέρει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του ΥΠΕΘΑ τις παραμονές Χριστουγέννων».
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.