Υπεριδρωσία: Τι είναι και 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες ιδρώνουν υπερβολικά. Αρκετοί συγχέουν την υπεριδρωσία με την υπερβολική εφίδρωση αν και είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Από: onmed.gr

Η υπερβολική εφίδρωση προκύπτει εξαιτίας έντονης άσκησης ή μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ η υπεριδρωσία προκαλείται χωρίς το άτομο να κινείται ή να βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον.

Τα επεισόδια υπερβολικής εφίδρωσης εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χωρίς σαφή λόγο (συνήθως δεν προκύπτουν τη νύχτα) και είναι πιθανό να επηρεάζουν την κοινωνική ζωή ή τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Η υπεριδρωσία προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού, αρχίζει πριν από την ηλικία των 25 ετών (συχνά στην παιδική ή εφηβική ηλικία) και εκδηλώνεται με τουλάχιστον ένα επεισόδιο έντονης εφίδρωσης την εβδομάδα.

Αιτίες

Η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ουρική αρθρίτιδα, η εμμηνόπαυση, η ύπαρξη όγκου, ή η δηλητηρίαση από υδράργυρο και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι παράγοντες που προκαλούν υπεριδρωσία.
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το γλαύκωμα και την υπέρταση, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την υπεριδρωσία.

Αν και η ακριβής αιτία της διαταραχής παραμένει άγνωστη, οι γιατροί πιστεύουν πως σχετίζεται με υπερδραστηριότητα ορισμένων νεύρων τα οποία στέλνουν μήνυμα στο σώμα πως πρέπει να αυξήσει την εφίδρωση για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Συμπτώματα

-Υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, στα πέλματα, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα.

-Μυκητιάσεις ή λοιμώξεις από βακτήρια που αναπτύσσονται εξαιτίας του υγρασίας στο σώμα.

-Το άτομο με υπεριδρωσία συνήθως έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

-Αρκετές φορές επιζητά την κοινωνική απομόνωση και οδηγείται σε κατάθλιψη.

-Μειωμένη απόδοση στην εργασία, ειδικά εάν αυτή είναι κατά βάση σωματική.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της.

Πηγή: webmed.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail