Σε πόλη της Μικράς Ασίας έκαναν επέμβαση νευροχειρουργικής πριν από 2.200 χρόνια!

Τμήμα του κρανίου στο οποίο πιστεύεται ότι έγινε νευροχειρουργική επέμβαση, στην αρχαία πόλη Εύρωμος (φωτ.: arkeolojikhaber.com)
Ένα κρανίο που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Εύρωμο, την πόλη που βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Μούγλων της Τουρκίας, οδήγησε τους ανασκαφείς στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί της πριν από 2.200 χρόνια είχαν γνώσεις νευροχειρουργικής, και μάλιστα μπορούσαν να πραγματοποιούν και τέτοιου είδους επεμβάσεις!

Από: pontos-news.gr

Την υπόθεση αυτή ενισχύει και η παρουσία χειρουργικών εργαλείων σε κάποιους τάφους.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, δρ Αμπουζέρ Κιζίλ, το πιο εντυπωσιακό εύρημα στους 20 τάφους που εντοπίστηκαν είναι το κρανίο ενός ενήλικα άνδρα στο οποίο είχε γίνει κάποιου είδους εγχείριση, μάλλον για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ή κάποιου άλλου ζητήματος. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη και στην ιστορία της Ιατρικής», πρόσθεσε.

Με εξαίρεση κάποιες περιόδους επιδημιών, από την αρχαιολογική έρευνα προκύπτει ότι οι κάτοικοι στην αρχαία Εύρωμο ήταν υγιείς. Μεταξύ των σκελετών που βρέθηκαν υπάρχουν και δύο που ανήκουν σε έμβρυα· ήταν δίπλα σε δύο σκελετούς νεαρών γυναικών, κάτι που υποδηλώνει ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού.


Μέρος της ανασκαφής στην αρχαία Εύρωμο (φωτ.: arkeolojikhaber.com)

Η Εύρωμος (ή Ευρώμη) είναι αρχαία πόλη της Καρίας στη Μικρά Ασία. Αναφέρεται στις πόλεις που πλήρωναν φόρο στην αθηναϊκή συμμαχία, για τέσσερα χρόνια καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Φίλιππου Γ’, στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Ροδίων και τον 2ο αιώνα ενώθηκε σε συμπολιτεία με άλλες γειτονικές πόλεις. Πιθανολογείται ότι παρήκμασε κατά τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.