Ο διάδοχος του Πούτιν το 2024 θα είναι ο Μεντβέντεφ ή ο Πούτιν;

DimitroSevastopol / pixabay
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο Saturday News, στο θέμα «Διαδοχή», απάντησε με μισόλογα στο στυλ «θα παρακολουθήσουμε τους κυβερνήτες και άλλους αξιωματούχους -ποιος πετυχαίνει – και αφήνει να νοηθεί ότι με κάποια ομάδα θα καθορίσουν τον διάδοχο του.

Μόσχα: Πάνος Ιγνατίου

Ο Ντμίτρι Oreshkin, πολιτικός επιστήμονας λέει «Το ζήτημα του διαδόχου τίθεται σήμερα για να καταργηθεί η σημασία του. ‘Οσο πλησιέστερα θα φτάνουμε στο 2024, τόσο επουσιώδες θα είναι το ερώτημα»

Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πούτιν να βρει έναν διάδοχο ή ο διάδοχος να ονομαστεί Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπάρχουν δύο παράγοντες, ένας από αυτούς ψυχολογικός, που συνδέεται με τη βαθιά δυσπιστία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γέλτσιν, ο οποίος, παρόλο που ήταν πολύ φιλόδοξος και πεινασμένος στην εξουσία, είχε δήθεν to «ιστορικό όραμα» της χώρας. Κατάλαβε ομως ότι η χώρα δεν τον χρειαζόταν πλέον και δεν μπορούσε να κερδίσει νέες εκλογές. Παρεμπιπτόντως, ο Πούτιν, ως διάδοχός του, συμπεριφέρθηκε άψογα: δεν έκανε τίποτα κακό ούτε με τον Γιελτσίν προσωπικά ούτε με τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν ; Ισως να μην πιστεύει ότι θα τον εξασφαλίσουν οι υποσχέσεις. Ξέρει τους υπαλλήλους του πάρα πολύ καλά. Κατανοεί ότι μόλις χάσει τα μέσα προστασίας του κράτους, ο καθένας μπορεί να τον κατηγορήσει, ανεξάρτητα - δίκαια ή άδικα.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η οργάνωση της κάθετης εξουσίας. Κάτω από τον Γέλτσιν υπήρξε ένας διαχωρισμός των εξουσιών. Υπήρχε ένα κοινοβούλιο το οποίο είχε προβλήματα με τον Γιελτσίν, υπήρχε ένα περισσότερο ή λιγότερο ανεξάρτητο Συνταγματικό Δικαστήριο, με το οποίο επίσης συγκρούστηκε ο Γιελτσίν, υπήρχε ένα Ανώτατο Δικαστήριο, ένας ανεξάρτητος Τύπος, δηλαδή, δεν υπήρχε ηγέτης που είχε τον έλεγχο. Μετά το 1993, το κοινοβούλιο αποφάσισε να απελευθερώσει τα συλληφθέντα μέλη του προηγούμενου κοινοβουλίου και ο εισαγγελέας υπέγραψε την απόφαση αυτή, ο Γέλτσιν αναγκάστηκε να το δεχθεί. Όταν ήθελε να απολύσει τον Γενικό Εισαγγελέα, το κοινοβουλίου δεν του επέτρεψε να το πράξει.

«Τώρα είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, και των νομοθετικών, δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, ορίζει επίσης την ιδεολογία. Κατανοεί καλά ότι καμία απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δυνατή χωρίς τη συγκατάθεσή του. Κανένα δικαστήριο, κοινοβούλιο, Τύπος, εισαγγελία δεν θα προστατεύσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα είναι αδύναμος και ανυπεράσπιστος. Και αν ο διάδοχός του κρίνει απαραίτητο να «παραδώσει» τον προκάτοχό του, για παράδειγμα, προκειμένου να εδραιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, τότε κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν»

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών λέει «Νομίζω ότι το ζήτημα του διαδόχου του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλέον πιο σχετικό στη Δύση, που έθεσε τέλος στον Πούτιν και επέλεξε τη στρατηγική στραγγαλισμού της Ρωσίας με κυρώσεις μέχρι το 2024, όταν θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου. Προφανώς, στη Δύση αναμένουν ότι μέχρι στιγμής οι κυρώσεις θα κάνουν τη δουλειά τους, ο ερεθισμένος πληθυσμός και οι ολιγάρχες θα αναγκάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βρει έναν διάδοχο που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα και θα κάνει παραχωρήσεις στη Δύση. Αυτό είναι το λεγόμενο "ιρανικό μοντέλο", το οποίο η Δύση θεωρεί πολύ επιτυχημένο - οι πενταετείς πιέσεις των κυρώσεων οδήγησαν τη χώρα υπό την ηγεσία του Χασάν Ρουχάνι για να προβεί σε πυρηνική συμφωνία. Προσπαθούν να εφαρμόσουν την ίδια στρατηγική όσον αφορά τη Ρωσία.»

Υπάρχει και η «μονοκαναλική προσωπική επιλογή» του διαδόχου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό το πρόγραμμα λειτούργησε κάτω από τον Γιέλτσίν, ο οποίος πραγματικά επέλεξε τον Πούτιν. Υπάρχουν και άλλα μοντέλα.

«Η μετάβαση σε συλλογική ηγεσία με κρατικό συμβούλιο και επικεφαλής του κράτους, όπου ο ρόλος του Πούτιν θα είναι από τους κύριους. Θυμάμαι ότι μετά το θάνατο του Στάλιν, ήταν ακριβώς ένα τέτοιο όργανο στο πρόσωπο του Πολιτικού Γραφείου που κυβερνούσε το κράτος, αν και ο Χρουτσιόφ γρήγορα το μεταμόρφωσε σε όργανο προσωπικής εξουσίας.»

Η λίστα των διαδόχων.

Για σχεδόν 20 χρόνια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην ηγεσία του ρωσικού κράτους και θα μείνει στην ιστορία ως ένας πετυχημένος ηγέτης. Το θέμα της διαδοχής έχει τεθεί ολοένα και πιο συχνά και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαντήσει σε μια από τις γραμμές επικοινωνίας με τον λαό.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μετά τον Πούτιν;

Ο Β Πούτιν κατά παράδοση απέφυγε άμεση απάντησή και είπε επίσης ότι «εξετάζει αυτο το ερωτημα αλλά ο ρωσικός λαός θα λάβει την τελική απόφαση» Προφανώς, ακόμη και αν ο Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει για έναν διάδοχο, το όνομά του δεν θα αποκαλυφθεί και θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, οι ειδικοί προσπαθούν ήδη να συντάξουν έναν κατάλογο πιθανών υποψηφίων για διάδοχο του Β Πούτιν.

Οι αναλυτές πάντως αποφεύγουν την ονοματολογία για να αποφευχθεί δημόσια απήχηση και να προκληθεί αποσταθεροποίηση και «αυτό θα μετατρέψει τον Β Πούτιν σε «κουτσή πάπια» να καθορίισει τον διαδοχο του»

Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ρωσίας Δ Μεντβέντεφ έχει ήδη καταφέρει να γίνει Πρόεδρος και είχε υποστήριξη από τον Β. Πούτιν. ‘Όμως ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες τον θεωρούν ως απίθανο υποψήφιο για άλλη προεδρική θητεία και ο νέος διάδοχος του Πούτιν για την προεδρία, πιθανότατα, θα είναι επιλεγμένος από τον κύκλο των ανθρώπων που προσβλεπουν στον Όλυμπο της διακυβέρνησης της χώρας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν «βλέπουν» ούτε τους Βαλεντίνα Μετβιέντκο και Σ Σοιγκουν , οι οποίοι είναι επίσης εξέχοντες Ρώσοι πολιτικοί και κρίθηκαν ως πιθανοί διάδοχοι του Πούτιν. Άλλοι πολιτικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν ο Πούτιν επιλέξει έναν κληρονόμο για τον εαυτό του, πρέπει να είναι ένα άτομο 20 ετών νεότερος από τον σημερινό πρόεδρο.

Αλεξέυ Ντουμιν , ο πιθανός διάδοχος του Πούτιν

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, ειδικοί εκτιμούν ιδιαίτερα τις πιθανότητες διαδοχής στον κυβερνήτη της περιοχής Tula, Alexei Dyumin. Εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τμήμα της υπηρεσίας ασφαλείας του Β. Πούτιν και μάλιστα ήταν και ο προσωπικός του βοηθός, για κάποιο διάστημα και εργάστηκε ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής επικεφαλής της GRU. Πιστεύεται ότι ακριβώς οι δυνάμεις που υποτάχθηκαν στην Dyumin έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, για την οποία έγινε ακόμα πιο αγαπητός από τον σημερινό πρόεδρο. Από το 2016, η Dyumin είναι ο κυβερνήτης της περιοχής Tula, η οποία είναι ένα είδος προετοιμασίας για τη μεγάλη πολιτική. Για την «Πολιτική της Μεγάλης Κοινωνίας και της Νέας προσδοκίας» Ταυτόχρονα, η Dyumin είναι μόνο 46 ετών.

Σεργκέι Σαπιάνιν.

Η προσωπικότητα του σημερινού δημάρχου της Μόσχας προσελκύει τον Πούτιν. Πρώτον, έχει μια αρκετά καλή φήμη ως εκτελεστικός επ[ιχειρηματίας που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά συγκεκριμένα καθήκοντα. Δεύτερον, ο Σ. Σαπιάνιν έχει ήδη κάποια εμπειρία στην πολιτική , παρόλο που η νίκη του στις τοπικές εκλογές δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή. Τρίτον, ο Σαπιάνιν είναι σαφώς σεβαστός από τον Ρώσο πρόεδρο από τα χείλη του οποίου δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ παρατηρήσεις. Και παρόλο που ο Σαπιάνιν δεν είναι τόσο νέος, τον θεωρούν χαρισματικό.

Αλεξέι Κούτριν. Το αμφίβολο παρελθόν

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών. Ο Αλεξέυ Κούτριν έχει από καιρό συμπεριληφθεί στα ανώτατα γραφεία, ενώ είναι ακόμα γεμάτος δύναμη για να φτάσει στην υψηλότερη κρατική θέση. Ωστόσο, εάν κοιτάξετε προσεκτικά την εικόνα του Κούτριν θα δούμε τη στενή του σχέση με τους «νέους μεταρρυθμιστές» της δεκαετίας του '90, οι δραστηριότητες των οποίων είχαν ήδη σταματήσει τη χώρα. Ο Πούτιν θέλει αυτή την επανάληψη; Ποιός να ξέρει.

Αλεξέι Σολοβ.

Οικονομολόγος, αναλυτής. Σπούδασε σε ειδικό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο Εθνικό Ντόνετσκ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο με πτυχίο Οικονομικών, μεταπτυχιακό και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως ερευνητής σε ένα από τα ινστιτούτα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας. Παράλληλα με αυτό, έλαβε ένα δεύτερο πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης στη Φιλοσοφίας και Θρησκευτικών Σπουδών. Έχει εξειδίκευση σε θέματα άμυνας και Ph.D στα οικονομικά. Είναι προικισμένος. Μέχρι τότε μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές για τα μέλη της Δούμα τον Σεπτέμβριο και ήδη το κυβερνών κόμμα έχει σοβαρά προβλήματα αξιποστίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail