Τα κιτς πανηγύρια για να φάνε οι λίγοι και να πληρώσουν οι πολλοί τιμούν την Επανάσταση του 1821;

Προσωπικά θεωρώ ότι τα κιτς πανηγύρια για να φάνε οι λίγοι και να πληρώσουν οι πολλοί δεν τιμούν την Επανάσταση του 1821. Η ιστορία μας τιμάται όταν τη μαθαίνουμε σωστά και όχι συνωστισμενη.

Αυτό δε σημαίνει ότι η τιμή του παρελθόντος έχει κάτι εθνικιστικό. Ένας λαός που για πάνω από 400 χρόνια ήταν σκλάβος, κατάφερε και κέρδισε την ελευθερία του. Την κέρδισε αυτός, όχι οι ξένοι. Αν είχαν μοιραστεί σωστά τα λάφυρα και δεν σκοτωνόμασταν μεταξύ μας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αλλά ποτέ δεν είναι εύκολο για ένα λαό μετά από αιώνες δουλείας να μην κάνει λάθη.

Δυστυχώς όμως τα σφάλματα συνεχίζονται. Οι ξένοι αλλάζουν στρατηγική όταν ένας λαός αποδεικνύει με το αίμα του ότι η πλευρά που στήριζαν μέχρι τότε δεν είχε σίγουρη τη νίκη. Ο μόνος λόγος που οι μεγάλες δυνάμεις δεν αποφάσισαν να επέμβουν για να καταπνίξουν την Επανάσταση στην αρχή της ήταν η επιρροή του Καποδίστρια.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να καταστείλουν την Επανάσταση με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αρχίσουν να θεωρούνται εναλλακτική επιλογή. Κανένας απόγονος σκλάβων δεν έχει λόγο να ντρέπεται όταν τιμά αυτούς εξαιτίας των οποίων ζει ελεύθερος.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail