Αθήνα και Λευκωσία σε σκοτεινό παιχνίδι κατά της Κύπρου: Να θυμηθούμε τι συνέβη στις 16 Ιουνίου;

«Είχα συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να διαμορφώσουμε από κοινού τα βήματα Ελλάδας και Κύπρου μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώς να προετοιμαστούμε την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 16/6/2019 εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και αφού είχε συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ.

Του Στρατή Μαζίδη

Δημιουργήθηκε μια...πολεμική ατμόσφαιρα ενώ ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλούσε τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι αυτά τα όργανα δεν μπορούν να συγκαλούνται σε αργίες.

Έχουν περάσει λοιπόν 50 ημέρες από τότε. Τελικά τι έγινε; Επιβεβαιώσαμε ή όχι αν έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ; Καθώς εκείνες τις ημέρες το γεωτρύπανο FATIH ήταν ήδη αρκετά 24ωρα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κι έχοντας δηλώσει ο Τσαβούσογλου πως ξεκίνησε έρευνες, σημειώναμε τότε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ και να λέει ότι δεν ξέρει αν έχει γίνει η γεώτρηση.

Σε μια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος όπου βρίσκονται ένα σωρό πολεμικά σκάφη και υποβρύχια, πετούν αεροσκάφη επιτήρησης και παρακολουθούν δορυφόροι, είναι αδύνατον να μη γνωρίζεις, εκτός αν δεν το θες.

Ωστόσο εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, αν η Τουρκία τρύπησε, δε θα έπρεπε οι εγγυήτριες χώρες Ελλάδα και Βρετανία να παρέμβουν; Δε θα όφειλε η Κυπριακή Δημοκρατία να τις καλέσει; Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες η Λευκωσία σε επιστολή προς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωνε περικυκλωμένη από την Τουρκία και έκανε λόγο για κινδύνους για την ειρήνη, ασφάλεια και θαλάσσια ναυσιπλοΐα. (διαβάστε εδώ).

Έκτοτε ακολούθησαν αρκετά:

Το πρώτο η αποκάλυψη του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού ότι ο ΥΠΕΞ Κατρούγκαλος έταξε να καθίσει ήσυχη η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ αρκεί να μην έρθει τουρκικό ερευνητικό στο Καστελόριζο.

Το δεύτερο πως αφίχθη και το δεύτερο γεωτρύπανο, το οποίο δε βρίσκεται μόνο εντός της ΑΟΖ αλλά και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, με την Τουρκία να δηλώνει πλέον ότι ξεκίνησε γεώτρηση.

Το τρίτο ότι κατεβαίνει ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο.

Όλο αυτό το διάστημα τουρκικά πολεμικά πλοία κι αεροσκάφη αλωνίζουν γύρω από την Κύπρο.

Η Κύπρος βιάζεται κι εμείς βαυκαλιζόμαστε περί δήθεν [άσφαιρων] κυρώσεων. Αν θέλαμε να επιβληθούν κυρώσεις που πονάνε, θα κάναμε προτάσεις όπως αυτή του Ρούμπιν να κλείσουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τις τουρκικές αερογραμμές.

Πολύ φοβάμαι ότι Αθήνα και Λευκωσία συμμετέχουν σε ένα σκοτεινό παιχνίδι κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβερνητική αλλαγή δεν έδειξε κι αλλαγή πολιτικής. Γεγονότα, πιθανότατα οπερέτες, όπως το ΚΥΣΕΑ της 16ης Ιουνίου και τα όσα δεν ακολούθησαν, μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι πολύ άσχημο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail