Η Επιστροφή των Οθωμανών στη Συρία μετά από 100 χρόνια;

Η Συρία προειδοποιεί ότι η συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ένα σενάριο - σχεδίου για επεκτατικές φιλοδοξίες. Υπό το πρόσχημα της προστασίας των συνόρων της από την επιθετικότητα από το YPG / SDF, η Τουρκία αναβιώνει τα σχέδια της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» για επιστροφή στη Μέση Ανατολή.

Μόσχα: Πάνος Ιγνατίου.

Μετά από τρεις ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων στην Άγκυρα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Τουρκίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη ανατολικά του Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία. Οι λεπτομέρειες των συναλλαγών δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Αυτή η συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας ανταποκρίνεται στην ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μονομερή διασυνοριακή επιχείρηση για να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στα σύνορα της Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη ενώ η Ουάσινγκτον δεν διέκοψε τους δεσμούς με τις κουρδικές πολιτοφυλακές και δημιούργησε μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι θα δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό το Τουρκμενικό κέντρο κοινών επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφάλειας της Τουρκίας. Η ασφαλής ζώνη θα γίνει ένας «διάδρομος ειρήνης» και θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι Σύριοι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία περισσότερο από 4 χρόνια και εργάζονται και κάνουν business με συμπατριώτες τους από την Τουρκία στη Συρία. Εχουν προετοιμαστεί και θα είναι το μακρύ χέρι της Τουρκίας μέσα στη Συρία! Πώς θα το πετύχει αυτό; Πρόκειται γαι 4 εκατομμύρια πρόσφυγες μουσουλμάνους αρκετοί εκ των οποίων είναι ακραίοι και με αυτούς θα ελέγξει το υπό διαμόρφωση Σύνταγμα της χώρας μέσω των συνομιλιών στην Αστανά. Αυτό που σήμερα διεκδικούν οι Κούρδοι ως αυτονομία ή ανεξαρτησία θα το απαιτήσει για αυτούς τους πληθυσμούς τουρκμένους και ισλαμιστές και θα απλώσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές και θα τους χειριστεί οχι ως τούρκους πολίτες αλλά ως μουσουλμάνους ομόθρησκους. Την ίδια ρητορική έχει και για την Θράκη και για την Κύπρο και για «Τα σύνορα της καρδίας του».

Ωστόσο, η επιθυμία για ειρήνη είναι απλώς ένα προπέτασμα για τα αληθινά κίνητρα του Ερντογάν. Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμφωνία ως απροκάλυπτη επίθεση στην εδαφική κυριαρχία της Συρίας και προειδοποιεί για τους πραγματικούς λόγους του Ερντογάν για τη δημιουργία μιας λεγόμενης ασφαλούς ζώνης στο έδαφος της Συρίας.

Το Συριακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «Η συμφωνία αποτελεί μια εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και πρόκειται για επιθετικότητα εναντίον της Συρίας που θα εξυπηρετούσε το συμφέρον των ισραηλινών σχεδιασμών. Αντικατοπτρίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο είναι παράλογες και παραπλανητικές οι πολιτικές του τουρκικού καθεστώτος».

Την Πέμπτη, μια επίσημη συριακή πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην SANA ότι η Συρία εκφράζει την κατηγορηματική απόρριψη της συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές και τουρκικές κατοχές για τη δημιουργία της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης», η οποία συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και μια καταφανής παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δικαιολογία για την προστασία των συνόρων της απέναντι στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και στις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως το συριακό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο πλαίσιο του προηγούμενου σχεδίου της να επεκτείνει την επικράτειά της εισβάλλοντας τον τεμαχισμό του κυρίαρχου γείτονά της.

Πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που χαρακτήρισαν το ΡΚΚ ως τρομοκρατική ομάδα το 1997, και η Τουρκία που βρίσκεται σε σύγκρουση με το ΡΚΚ από την ίδρυσή τους το 1984, θεωρούν ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας άλλος τουρκικός στόχος είναι να αντικαταστήσει τους αυτόχθονες με διαφορετικό εθνοτικό πληθυσμό στη βόρεια Συρία με εξτρεμιστές που είναι σύμμαχοι με τον Ερντογάν, όπως είδαμε και στην Αφρίν και σε άλλες πόλεις στα σύνορα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Τα σχέδια του Ερντογάν για εισβολή και προσάρτηση θα θέσουν σε κίνδυνο τις χριστιανικές μειονότητες, μερικοί από τους οποίους μπορούν να ανιχνεύσουν το γενεαλογικό τους δέντρο στους πρώτους κατοίκους αυτής της γης. Ωστόσο και οι κουρδικές πολιτοφυλακές έχουν επίσης στοχεύσει αυτές τις εθνότητες χρησιμοποιώντας καταναγκαστική στρατολόγηση και άλλες τακτικές εκφοβισμού τύπου Daesh.

Η κουρδική σύνδεση:

Το Ισραήλ, το ISIS και οι προσπάθειες των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση του Ιράν εξηγούν περισσότερα σχετικά με το πώς οι κουρδικές πολιτοφυλακές έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους στη Μέση Ανατολή.

Μια δήλωση του Συριακού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Αυτή η συμφωνία έχει εκθέσει με μεγάλη σαφήνεια την αμερικανική-τουρκική συνεργασία στην επιθετικότητα εναντίον της Συρίας, η οποία εξυπηρετεί το συμφέρον της πολιτικής κατοχής του Ισραήλ και τις τουρκικές επεκτατικές φιλοδοξίες και εξέθεσε απερίφραστα την παραπλανητική και επεκτατική πολιτική που διέπουν τις πολιτικές του τουρκικού καθεστώτος»

«Η Συρία καλεί τον αραβικό λαό να γνωρίζει τους κινδύνους των επεκτατικών φιλοδοξιών του τουρκικού καθεστώτος που εξαπλώνει τα εγκλήματα του και το χάος σε διάφορα μέρη του αραβικού κόσμου από τη Συρία στη Λιβύη και το Σουδάν και δεν θα σταματήσει μέχρι να ικανοποιούν τις αυταπάτες του για την αναβίωση του Οθωμανικού Χαλιφάτου» ανέφερε η πηγή του Συριακού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι «Η Συρία καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσει την αμερικανική και τουρκική καταστροφική επίθεση που συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο και εμποδίζει όλες τις θετικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία».

Μήπως ο Τράμπ κάνει δώρα στην Τουρκία για να την κερδίσει πίσω; Ο συριακός στρατός θα αντιδράσει και το εννοεί όταν δηλώνει ότι «Θα απελευθερώσουμε κάθε ίντσα γης που κατάλαβαν στην χώρα μας». Με αυτά τα δεδομένα η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει να πείσει το Ιράν να αποχωρήσει από τη Συρία. Αν συνεχιστούν τα σχέδια Τουρκίας- ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή νέα ανάφλεξη στην περιοχή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλές φορές σε μια ταχεία απόσυρση στρατευμάτων και να αφήσει τους τοπικούς περιφερειακούς παίκτες να χειριστούν την συγκυρία. Ωστόσο, τα γεράκια πολέμου που τον περιβάλλουν στην Ουάσινγκτον, μαζί με το Πεντάγωνο, έχουν εκτροχιάσει τα σχέδιά του από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τόνισαν ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ πρέπει να προστατευθούν έχοντας μακροχρόνια παρουσία στο πλούσιο σε πετρέλαιο, «αγροτικό πιάτο» της Συρίας, για να παρακολουθήσουν το Ιράν προστατεύοντας ταυτόχρονα τον σύμμαχο τους, το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Συρία είναι μόνο μέρος του δεκαετούς Ισραηλινο-αμερικανικού σχεδίου που αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση και στη διάσπαση όλων των εθνών που γειτνιάζουν με το Ισραήλ. Είναι το λεγόμενο Ισραηλινό κουρδιστάν στη Συρία και στο Ιράκ που «θα φτάσει στα καπούλια του Ιράν». Παρόλο που φαίνεται ότι η Ρωσία ήταν αθόρυβη αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, η Ρωσία έχει σταθερά το δικαίωμα της συριακής κυβέρνησης να προστατεύει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας με βάση το ομόφωνο ψήφισμα του ΣΑ 2254 ποπυ μιλά ξεκάθαρα για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την Εθνική της Ανεξαρτησία.

Είτε η κατοχή και η προσάρτησή των εδαφών από τους Κούρδους είτε τους Τούρκους, είτε των κρυφών κούρδων συμμάχων της Τουρκίας, η συριακή κυβέρνηση και ο στρατός απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε παράβαση στη γη τους και έχουν δηλώσει ανεπιφύλακτα ότι θα πάρουν πίσω με αίμα τη γη που οι κατακτητές κατέλαβαν και θα απελευθερώσουν κάθε ίντσα της συριακής επικράτειας.

Μήπως όμως ο Τράμπ κάνει δώρα στην Τουρκία για να την κερδίσει πίσω; Μήπως η Ρωσία δεν θα απαιτήσει από το Ιραν να αποχώρησει από τη Συρία; Πως θα διαμορφωθεί η ίντριγκα των συμμαχιών; Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα και μεγαλύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.

**
φωτο: https://www.global-matters.org/2016/10/no-military-solutions-for-the-syrian-conflict/
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail