Ο Ερντογάν πρέπει να υποφέρει γιατί προτίμησε τον Πούτιν αντί του ΝΑΤΟ - WSJ

Freepen.gr - Καθώς η Τουρκία αρχίζει να παραλαμβάνει τα συστήματα πυραύλων S-400 της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τερματίσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, καθώς οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προβληματίζονται εάν η Τουρκία εξακολουθεί να ανήκει στη συμμαχία, σύμφωνα με το περιοδικό Wall Street Journal και υπογραμμίζει το ahvalnews.com.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το σύστημα των S-400 απειλεί τις άμυνες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για κυρώσεις καθώς και πιθανή απέλαση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 stealth αλλά και από τη διατλαντική συμμαχία. 

"Τουλάχιστον αυτό θα σήμαινε το τέλος της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών F-35", αναφέρει το editorial της WSJ. "Το S-400 σχεδιάστηκε κατά το μάλλον ή ήττον για να καταρρίψει τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ".

Ωστόσο, εκτοπίζοντας την Τουρκία από το ΝΑΤΟ θα είναι μια νίκη για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε η WSJ, και θα μπορούσε να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και σε επίθεση κατά συμμάχου των ΗΠΑ -κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία. Ο πιθανός διάδοχος του Ερντογάν μπορεί να επανεξετάσει την εχθρότητά του προς τη Δύση, οπότε η WSJ προτείνει να παγώσουν τα σενάρια περί εκδίωξης από το ΝΑΤΟ.

"Αλλά ο κ. Ερντογάν πρέπει να υποστεί ορισμένες συνέπειες, διαφορετικά οι υποχρεώσεις έναντι μιας συμμαχίας περιορίζονται στο τίποτε. Ο Πρόεδρος Τραμπ ακούστηκε συμφιλιωμένος με την ιδέα των S-400 κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G-20 και ίσως ο Τούρκος πρόεδρος ερμήνευσε την στάση του ως σημάδι υπερκέρασης των κυρώσεων», γράφει η WSJ. "Εάν ο κ. Τραμπ κάνει πως δε βλέπει όσον αφορά την ύπαρξη μιας αντίδρασης, το Κογκρέσο θα πρέπει να δείξει στον κ. Ερντογάν το κόστος της προδοσίας ενός συμμάχου".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail