Προβλέψεις για έξοδο Visa και Mastercard από τη Ρωσία: Τι σχεδιάζει να ψηφίσει η Μόσχα

Οι νέοι νόμοι για το ρωσικό σύστημα πληρωμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών παγκοσμίως, Visa και Mastercard να εγκαταλείψουν την αγορά της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant την Παρασκευή.

Παρουσίαση Freepen.gr

Η Visa και η Mastercard με έδρα τις ΗΠΑ σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις τραπεζικές κάρτες στην προσαρτημένη Κριμαία αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία το 2014. Η Ρωσία δημιούργησε το δικό της σύστημα πληρωμών με κάρτες επειδή φοβόταν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον ορισμένων ρωσικών τραπεζών και επιχειρηματιών πέρα ​​από την Κριμαία, στις συναλλαγές με τις παραπάνω κάρτες.

Οι Ρώσοι νομοθέτες εξετάζουν τώρα μια νέα νομοθεσία που θα απαγορεύσει στα διεθνή συστήματα πληρωμών να αρνούνται να διεκπεραιώνουν συναλλαγές σύμφωνα με τις κυρώσεις, ανέφερε η Kommersant.

"Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους αποκοπές [σε πράξεις από συστήματα πληρωμών] και να ανεχόμαστε κανόνες που εισάγουν διακρίσεις", λέει ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, ο Ανατόλι Ασακόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Δημοσιονομικών Αγορών της Κρατικής Δούμας.

Αν περάσει, εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard θα υποχρεωθούν να εγγραφούν στη Ρωσία εντός προθεσμίας έξι μηνών, διαφορετικά θα απαγορευτούν.

Η Visa και η Mastercard θα προτιμούσαν να τερματίσουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία παρά να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, ανέφερε η Kommersant επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή κοντά στα διεθνή συστήματα πληρωμών. Οι ίδιες οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσου.

Η Visa δήλωσε αργότερα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει «αδιάκοπη» λειτουργία στη Ρωσία.

Οι ρωσικές θυγατρικές της Visa και της Mastercard δεν θα είναι σε θέση να συμμορφωθούν με το νόμο, ακόμη και αν περάσει επειδή είναι μέρος των αντίστοιχων παγκόσμιων εταιρειών τους με κεντρικά γραφεία των ΗΠΑ, ανέφερε ένας ανεξάρτητος Ρώσος εμπειρογνώμονας στα συστήματα πληρωμών, με τον όρο της ανωνυμίας στους The Moscow Times.

"Η Visa, η οποία έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, και η Mastercard in Purchase, στη Ν.Υ., πρέπει να συμμορφώνονται με την αμερικανική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των εντολών κυρώσεων που εκδίδονται από την Υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ", ανέφερε. "Οι τροποποιήσεις του ρωσικού δικαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη συμμόρφωση των τοπικών γραφείων των διεθνών συστημάτων πληρωμών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα με την αποδοχή των ρωσικών καρτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό".

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε στην Kommersant ότι υποστηρίζει τους νέους κανόνες του συστήματος πληρωμών και ελπίζει πως θα εγκριθούν αυτό το καλοκαίρι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail