Αμερικανικό think tank: «Είναι ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ»

Freepen.gr - Η Τουρκία δεν είναι πλέον ένας επιθυμητός σύμμαχος και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξεφύγει από την Άγκυρα, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank CATO Institute και τον αρθρογράφο Ted Galen Carpenter.

"Η Τουρκία δεν είναι πια αξιόπιστος ή επιθυμητός σύμμαχος είτε βάσει πολιτικών αξιών είτε ως προς την ασφάλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει να χωρίσουν τους δρόμους τους με την Άγκυρα", ανέφερε ο Carpenter.

Μια σαφής εθνική δέσμευση στη δημοκρατία ήταν ευπρόσδεκτη αλλά όχι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά πρόσφατα οι Δυτικοί ηγέτες ορίζουν το ΝΑΤΟ όχι μόνο ως στρατιωτική συμμαχία, αλλά και ως συμμαχία με τα μέλη των δημοκρατιών, σύμφωνα με τον Carpenter.

"Η αυξανόμενη εγχώρια καταστολή της Τουρκίας έχει γίνει μια οξεία αμηχανία", αναφέρει το CATO Institute, προσθέτοντας ότι οι αυταρχικές τάσεις τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Πολωνία είναι ανησυχητικές.

Εκτός από την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δημοκρατία, η προσέγγιση της Άγκυρας με τη Ρωσία και η αγορά των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 παρά τις αντιρρήσεις των αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μετέτρεψε την Τουρκία σε αναξιόπιστο συνεργάτη, ακόμη και αν το ΝΑΤΟ είναι απλώς μια συμμαχία ασφάλειας.

Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι η βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ είναι μεν μεγάλης σημασίας αλλά όχι αναντικατάστατη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ΗΠΑ να ανέχονται το αυταρχικό καθεστώς της Αγκυρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail