«Το εγχώριο TF-X και η συμπαραγωγή του επόμενου Eurofighter είναι οι λύσεις για την Τουρκία» - DailySabah

Freepen.gr - Μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να σταματήσει την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροπλάνου, η Άγκυρα πρέπει να επικεντρωθεί στην επέκταση των εταιρικών σχέσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και στην προώθηση των σχεδίων εγχώριας παραγωγής , ανέφερε σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη ειδικούς.

Η Τουρκία άρχισε την περασμένη εβδομάδα να παραλαμβάνει τα ρωσικά συστήματα S-400 της Ρωσίας, τα οποία η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για τα μαχητικά F-35.

Η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά συστήματα είχε οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στους The Times την Παρασκευή ο στρατηγός Jack Keane, πρώην αντιπρόεδρος του αμερικανικού στρατού και ανεξάρτητος σύμβουλος του αμερικανικού προέδρου Donald Trump.

Παρά ταύτα, η Άγκυρα και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν μια κρίση ταυτότητας εντός του συμφώνου και να εξαλείψουν περαιτέρω γεωπολιτικούς κινδύνους, ανέφερε η Daily Sabah επικαλούμενη εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

"Δεδομένου ότι η αμυντική προσέγγιση αποτελεί μια πολύ σημαντική διάσταση της εταιρικής σχέσης, η Τουρκία και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά σχέδια με άλλους εταίρους", ανέφερε.

Η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων έργων και δυνητικών ξένων προμηθευτών μετά την αποκοπή της από το πρόγραμμα των F-35, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Ο Ayhan Zeytinoğlu, πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Sabah ότι μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο έργο του αντιαεροπορικού πυραύλου SAMP / T της Eurosam. Η Τουρκία πέρυσι υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία με δύο τουρκικές εταιρείες άμυνας, Aselsan και Roketsan.

Ο Zeytinoğlu πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στο έργο του Eurofighter, το οποίο θα αναπτυχθεί από την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. "Η Τουρκία μπορεί να σταθμίσει ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και η συμμετοχή της στο Eurofighter θα μπορούσε να αξιολογηθεί", ανέφερε.

Το πρώτο πρωτότυπο για αυτό το αεροσκάφος αναμένεται να αναπτυχθεί μέχρι το 2026, ενώ η Τουρκία παρουσίασε το μοντέλο του εθνικού πολεμικού αεροσκάφους (MMU), του TF-X, τον περασμένο μήνα στο Air Show του Παρισιού.

"Η συνεργασία για το μαχητικό της 5ης γενιάς με τα Βρετανικά συστήματα BAE παραμένει ανεκτίμητη σε αυτό το στάδιο", δήλωσε ο Can Kasapoğlu, διευθυντής του προγράμματος Έρευνας Άμυνας στο think tank της Κωνσταντινούπολης, Center of Economics and Foreign Policy Studies (EDAM).

Σύμφωνα με το σχέδιο της Τουρκίας, το TF-X θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2025 και θα αρχίσει να επιχειρεί κανονικά το 2029 ή το 2030. Αλλά ο βρετανός κατασκευαστής κινητήρων Rolls Royce ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι είχε μεταθέσει χρονικά πιο πίσω το σχέδιο για την ανάπτυξη του κινητήρα του TF-X .

Η διατήρηση του έργου του εθνικού μαχητικού είναι απαραίτητη, τόνισε ο Kasapoğlu, τονίζοντας τη σημασία της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με τα βρετανικά συστήματα BAE και την επίλυση των προβλημάτων του κινητήρα με το Rolls-Royce.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail