Βρετανική φρεγάτα επιχείρησε να αποτρέψει το πιάσιμο του πετρελαιοφόρου Stena Impero

Freepen.gr - Ένα πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού που συνόδευε το πετρελαιοφόρο Stena Impero πριν από την κράτησή του από την IRGC την Παρασκευή προσπάθησε να προβάλλει "αντίσταση και να παρέμβει" για να σταματήσει ο ιρανικός στρατός να φέρει το δεξαμενόπλοιο στην ακτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της IRGC, στρατηγός Ramezan Sharif, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Νωρίτερα, τα ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το δεξαμενόπλοιο με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κρατήθηκε μετά από σύγκρουση με ιρανικό αλιευτικό σκάφος, ενώ αγνoούσε τις κλήσεις του. Σύμφωνα με τον Sharif, το βρετανικό δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού θέσης και έλαβε πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με την επικίνδυνη συμπεριφορά του προτού κρατηθεί.

Ο εκπρόσωπος της IRGC ισχυρίστηκε ότι πλοίο του βασιλικού ναυτικού παρενέβη για να προσπαθήσει να σταματήσει τους κομάντος του Ιράν, κάνοντας χρήση ακόμη και του ελικοπτέρου του.

Ο Sharif υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της IRGC κατά τη διάρκεια του περιστατικού της Παρασκευής ήταν σε πλήρη συμφωνία με τους διεθνείς ναυτικούς νόμους που διέπουν τη συμπεριφορά στον Περσικό Κόλπο και στα στενά του Hormuz. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ορισμένα ξένα σκάφη» δεν συμμορφώθηκαν με αυτούς τους κανονισμούς, συμμετέχοντας σε συμπεριφορά την οποία περιέγραψε ως «αλαζονική, προκλητική και απειλητική».

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters την ακρίβεια των ισχυρισμών του εκπροσώπου του IRGC.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail